Община Пловдив няма да спре изпълнението на пробива под Водната палата

Община Пловдив няма да спре изпълнението на пробива под Водната палата. Това заяви ресорният зам.-кмет Пламен Райчев, след днешния сутрешен протест срещу изграждане на съоръжението. За проекта е направено обществено обсъждане пред 2021 година, на него се представени всички параметри на пробива, взето е и решение на ОбС, а ние го изпълняваме, подчерта той. Документацията по проекта е законна, категоричен е Пламен Райчев. Притесненията на живеещите наблизо, че заради изкопните дейности основите на моста ще пропаднат и къщите наоколо могат да се срутят, са неоснователни и дори да се случи подобно нещо, ще има конструктивно решение, обясни ресорният зам.-кмет. От думите му стана ясно още, че решението за възлагане на поръчката чрез инженеринг е продиктувано от срока за усвояване на европейските средства по проекта за пробива. А по отношение на опасенията за санкциониране на общината, заради нарушаване на съседна инфраструктура, изградена също с пари от европейски програми, все още няма решение на управляващия орган. Възможно е въобще да не се връщат пари, каза Пламен Райчев. Заради трасето на пробива ще бъдат отсечени 8 дървета, допълни от своя страна и зам-кметът по екология Анести Тимчев. От община Пловдив считат, че пробивът е най-добрият вариант за движение в тази невралгична зона. Идеята е бул. […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Проект за пробив под Водната палата в Пловдив

Община Пловдив няма да спре изпълнението на пробива под Водната палата. Това заяви ресорният зам.-кмет Пламен Райчев, след днешния сутрешен протест срещу изграждане на съоръжението.

За проекта е направено обществено обсъждане пред 2021 година, на него се представени всички параметри на пробива, взето е и решение на ОбС, а ние го изпълняваме, подчерта той.

Документацията по проекта е законна, категоричен е Пламен Райчев.

Притесненията на живеещите наблизо, че заради изкопните дейности основите на моста ще пропаднат и къщите наоколо могат да се срутят, са неоснователни и дори да се случи подобно нещо, ще има конструктивно решение, обясни ресорният зам.-кмет.

От думите му стана ясно още, че решението за възлагане на поръчката чрез инженеринг е продиктувано от срока за усвояване на европейските средства по проекта за пробива. А по отношение на опасенията за санкциониране на общината, заради нарушаване на съседна инфраструктура, изградена също с пари от европейски програми, все още няма решение на управляващия орган. Възможно е въобще да не се връщат пари, каза Пламен Райчев.

Заради трасето на пробива ще бъдат отсечени 8 дървета, допълни от своя страна и зам-кметът по екология Анести Тимчев.

От община Пловдив считат, че пробивът е най-добрият вариант за движение в тази невралгична зона. Идеята е бул. „Марица-юг“ да стане скоростен, без светофари, да може движението изток-запад да се изнася много по-бързо и същевременно трафикът по бул. „Цар Борис III Обединител“ да бъде много по-облекчен, особено в пиковите часове.

След реализацията на пробива кръстовището между булевардите „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица–юг“ ще стане на две нива, а сега съществуващото кръгово движение, изградено при предишния кмет на Пловдив Иван Тотев, ще бъде премахнато.

Стойността на проекта 9,2 млн. лв., а срокът за изпълнение 17 месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини