в Пловдив / Управление / Община Пловдив няма да спре изпълнението на пробива под Водната палата

Община Пловдив няма да спре изпълнението на пробива под Водната палата

Община Пловдив няма да спре изпълнението на пробива под Водната палата. Това заяви ресорният зам.-кмет Пламен Райчев, след днешния сутрешен протест срещу изграждане на съоръжението. За проекта е направено обществено […]

Община Пловдив няма да спре изпълнението на пробива под Водната палата. Това заяви ресорният зам.-кмет Пламен Райчев, след днешния сутрешен протест срещу изграждане на съоръжението.

За проекта е направено обществено обсъждане пред 2021 година, на него се представени всички параметри на пробива, взето е и решение на ОбС, а ние го изпълняваме, подчерта той.

Документацията по проекта е законна, категоричен е Пламен Райчев.

Притесненията на живеещите наблизо, че заради изкопните дейности основите на моста ще пропаднат и къщите наоколо могат да се срутят, са неоснователни и дори да се случи подобно нещо, ще има конструктивно решение, обясни ресорният зам.-кмет.

От думите му стана ясно още, че решението за възлагане на поръчката чрез инженеринг е продиктувано от срока за усвояване на европейските средства по проекта за пробива. А по отношение на опасенията за санкциониране на общината, заради нарушаване на съседна инфраструктура, изградена също с пари от европейски програми, все още няма решение на управляващия орган. Възможно е въобще да не се връщат пари, каза Пламен Райчев.

Заради трасето на пробива ще бъдат отсечени 8 дървета, допълни от своя страна и зам-кметът по екология Анести Тимчев.

От община Пловдив считат, че пробивът е най-добрият вариант за движение в тази невралгична зона. Идеята е бул. „Марица-юг“ да стане скоростен, без светофари, да може движението изток-запад да се изнася много по-бързо и същевременно трафикът по бул. „Цар Борис III Обединител“ да бъде много по-облекчен, особено в пиковите часове.

След реализацията на пробива кръстовището между булевардите „Цар Борис III Обединител“ и бул. „Марица–юг“ ще стане на две нива, а сега съществуващото кръгово движение, изградено при предишния кмет на Пловдив Иван Тотев, ще бъде премахнато.

Стойността на проекта 9,2 млн. лв., а срокът за изпълнение 17 месеца.

Източник: Darik.bg
Send this to a friend