Местни избори 2023

Избори на кмет, районни кметове и общински съветници на Пловдив

Жалбата на ПП „Глас народен” срещу решението на Общинската избирателна комисия от 30 ноември, свързано със състава на новия Общински съвет на Пловдив, ще бъде разгледана на заседание на Административния съд днес, насрочено за 15:00 ч. ОИК трябва да представи  заверен препис на цялата административна преписка, на база на която е взела решение за състава на местния парламент след първия тур на изборите, включително и заверени преписи на протоколите на секционните избирателни комисии (СИК).  Изборните резултати се оспорват от кандидата за кмет и водач на листата за общинския съвет на ПП „Глас народен“ адв. Юлияна Рангелова. Има 6 секции в едно от училищата в Столипиново, в които всяка втора бюлетина е невалидна, а върху протоколите на СИК резултатите са задраскани няколко пъти и е абсолютно възможно да се допусне, че има манипулация на вота, коментира пред Дарик адв. Юлияна Рангелова. Над 9200 са невалидните бюлетини от изборите за Общински съвет в Пловдив от първия тур на вота.

След като ГЕРБ спечели кметската надпревара в Пловдив, а след първия тур на изборите се утвърди и като водеща сила в ОбС, партията на Борисов ще доминира и в управлението на районите на града на тепетата. Кандидатите на ПП-ДБ печелят в две от кметствата – „Западен“ и „Северен“, а начело на останалите – „Южен“, „Централен“, „Източен“ и „Тракия“, остават ГЕРБ. Почти двойна е разликата между първия и втория в „Тракия“. Там Георги Гатев от ГЕРБ печели с 60,35% срещу Николай Гюров от ПП-ДБ с 32,04%. В „Източен“ Емил Русинов от партията на Бойко Борисов събира рекордните 74,24% подкрепа срещу Ерол Садъков от Българска прогресивна линия с 16,78%. Георги Стаменов е старият нов кмет на район „Централен“ с 49,25%. Разликата между него и кандидата на ПП-ДБ Чило Попов е 4%. В „Южен“ издигнатият от ГЕРБ Атанас Кунчев печели с 47,38% срещу Красимир Александров от ПП-ДБ с 45,34%. Венцислава Любенова от ПП-ДБ е новият кмет на „Северен“. Тя получи 48,28%, а кандидатът на ГЕРБ Илиян Лалев 43,61%. Район „Западен“ също е с нов кмет. Тони Стойчева от ПП-ДБ спечели с 48,31% срещу Ангел Славов от ГЕРБ с 46,36%. С 54,15 % от гласовете на избирателите Костадин Димитров от ГЕРБ спечели битката за кметското място в Пловдив срещу Ивайло Старибратов от ПП – ДБ ( (41,86 %). Разликата между двамата е 8 530 […]

Балотажът между Костадин Димитров и проф. Ивайло Старибратов изглежда ще остане в историята на Пловдив като битката, провокирала най-слаб интерес към управлението на града. По последни данни гласовете на едва 20% от пловдивчани ще решават кой ще е кметът на Пловдив през следващите 4 години. Екзитполът на социологическите агенции определя кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров за категоричен победител с над 52% от гласувалите днес. Проф. Ивайло Старибратов са подкрепили близо 41,5% от стигналите до урните на втори тур и ПП-ДБ губи битката за Пловдив. Според официалните данни градът остава с най-ниска избирателна активност, след Русе. Пловдивчани останаха незаинтересовани от това кой ще управлява града им през следващите 4 години. През 2019 г. на втория тур на местните избори в Пловдив гласуваха по-малко от 29% от жителите с право на глас и досегашният кмет Здравко Димитров бе избран с почти 47 000 гласа. Очакванията днес са тези резултати да са още по-ниски. Новият градоначалник на Пловдив Костадин Димитров бе в три поредни мандата кмет на район „Тракия“. 48-годишният политик е вицепрезидент на българската федерация по таекуондо ITF. По образование той е математик, завършил висшето си образование в ПУ „Паисий Хилендарски“. На него ще му се наложи да управлява с 8-партиен общински […]

Ниската избирателна активност в Пловдив продължава, само 17,95% гласували до 16 часа, става ясно от обобщената информация на ОИК. Според данните, избирателната активност в града на тепетата е най-ниска сред големите градове в страната, където се провежда балотажи. 22,93% е общата активност в областта. Рекордьор, както и на първи тур, е община Лъки, където  в единствената секция са гласували близо 76% от всичките 181 избиратели. Лъки вече преизбра стария си кмет миналата неделя, но заедно с Раковски, Родопи и Садово, които също гласуваха доверие на досегашните си управници още на първи тур,  днес избират кметове на кметства. Традиционно, висока е активността в Садово – близо 40%, с разлика от 1,5% следват Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря и Перущица. Пловдив е на опашката с както вече съобщихме, като до урните са отишли едва 49 000 от имащите право на глас близо 283 000 души.

Спокойно и без проблеми започна вторият тур на изборите в Пловдив и областта. Всички секции са отворили навреме. Една машина в район „Тракия“ е дефектирала и гласуването в секцията ще продължи с хартиени бюлетини. Дали днес трендът с ниската избирателна активност от миналата неделя ще се повтори, предстои да разберем. Към 11 часа в Пловдив тя е 3,86%, два пъти по-ниска от вота от преди седмица към същия час (7.24%). Гласували са едва 10 898 от имащите право 282 251 души. В областта вота си са упражнили 7,25% от избирателите. Най-активни са в Лъки – близо 36%, следват Брезово, Хисаря и Стамболийски с около 15%. На предпоследно място, преди Пловдив, е Асеновград, където до 11 часа гласът си са дали 4715 души, което прави 8,96%. Двама математици се изправят в битката за управлението на втория по големина град в България – управляващият два мандата район „Тракия“ в града Костадин Димитров от ГЕРБ, който на първия тур на изборите получи подкрепа от 33% от стигналите до урните  избиратели и проф. Ивайло Старибратов, издигнат от ПП-ДБ, чийто резултат е близо 18%. Старибратов е дългогодишен директор на Математическата гимназия в Пловдив, депутат в 46-я парламент и преподавател в Пловдивския университет. Изключително оспорвана се очаква да е и битката за управлението на […]

Гласувах Пловдив да се управлява честно и прозрачно. Да бъде чист и прекрасен град, в който нашите деца да имат желание да се върнат и реализират. Това каза кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов, след като упражни правото на вот. „Искам да призова пловдичани да гласуват. Днес се решава исторически проблем, който трябва да се реши от жителите на града, не от други. Смятам, че в следващите часове гражданите ще се активизират”, каза Ивайло Старибратов. Той уточни, че се надява да управлява и с гражданите, и с общинския съвет. „Съветниците трябва да са разумни и да дават реални предложения, които да са в полза на всички граждани, а не на определена група хора”. Според него транспортът и ремонтите са сред най-важните проблеми в града, които трябва да се решат приоритетно. „Надявам се да направим нова организация на движение, която да отпуши града. Градът трябва да бъде по-чист и зелен”, каза още кандидатът. Ивайло Старибратов уточни, че ще продължи да работи за Пловдив, дори да не бъде избран за кмет.

КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА ПЛОВДИВ

КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА РАЙОН "ЦЕНТРАЛЕН"

КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА РАЙОН "ИЗТОЧЕН"

КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА РАЙОН "ЗАПАДЕН"

КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА РАЙОН "СЕВЕРЕН"

КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА РАЙОН "ЮЖЕН"

КАНДИДАТИ ЗА КМЕТ НА РАЙОН "ТРАКИЯ"

ПАРТИИ / КОАЛИЦИИ

АНКЕТИ

Ще гласувате ли предстоящите местни избори? Ако да, решили ли сте вече за кого? Ако сте решили за кой кандидат за кмет на Пловдив да гласувате, може да го посочите в анкетата. Тази анкета има за цел да покаже нагласите на нашите читатели относно кандидатите за кметове на предстоящите местни избори. Ако все още не сте решили за кого ще гласувате, може да се възползвате от възможността да зададете въпроси към кандидати за кметове, чиито отговори ще публикуваме след това. Натиснете тук.

Ще гласувате ли на предстоящите местни избори 2023? Смятате ли че ще има представители, които да отговарят на изискванията ви и ще се борят за принципите които вие отстоявате?