В Пловдив / Общество / Обществената поръчка за почистване на река Марица се проверява от АОП

Обществената поръчка за почистване на река Марица се проверява от АОП

Препоръка за предприемане на ефективни действия за почистване коритото на река Марица с цел предотвратяване на бъдещи наводнения, е изплатила омбудсманът Диана Ковачева до служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван […]

Препоръка за предприемане на ефективни действия за почистване коритото на река Марица с цел предотвратяване на бъдещи наводнения, е изплатила омбудсманът Диана Ковачева до служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, до служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, до областния управител на Пловдив Ангел Стоев и кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Повод за препоръката са жалби от граждани на Пловдив, които са притеснени от неефективното с години почистване на коритото на реката. В сигналите си те посочват, че занемарената поддръжка е довела до облесяване, като на места високостъблената дървесна растителност не само възпрепятства пряката видимост към бреговете, но и води до намаляване проводимостта на водното течение.

Хората се страхуват, че в условията на все по-чести обилни валежи и възможното рязко повишаване на речния отток, съществува реален риск и заплаха от наводнения с непредвидими последици за целия град.

„Въпреки заявената подкрепа и осигуреното финансиране в размер на милиони левове, механизмите за предотвратяване на вредното въздействие на водите продължават да не се задействат, затормозени от практики с недоизяснен характер, предизвикващи отрицателен обществен отзвук“, пише Диана Ковачева.

По думите й, обявената обществена поръчка от кмета Здравко Димитров за пряко възлагане на почистването на Марица в условията на спешност, се проверява от Агенцията за обществените поръчки. Именно заради процедурата от местната управа обявиха частично бедствено положение.

Омбудсманът изисква по-тясно междуинституционално сътрудничество и степенуване на приоритетните участъци за почистване на реката и обръща внимание, че до момента няма данни за привличането на структури с технически и организационни възможности като Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР за обезопасяването на зоните с най-висок рисков потенциал.

Източник: Darik.bg
Send this to a friend