При първа възможност Община Пловдив ще кандидатства за закупуване на еко автобуси

При първа възможност Община Пловдив ще кандидатства за закупуване на еко автобуси. Това заяви в Обзорната програма на Дарик радио Пловдив зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. Това става възможно след като бизнес програмата на новосъздаденото общинско дружество „Екобус“ беше приета от ОбС на града на тепетата. С получаването на лиценз на „Екобус“ ще може да се търсят варианти за закупуването на 20 електроавтобуса, а нужните близо 30 милиона лева ще бъдат търсени от европейски програми, уточни Чонов. Намеренията са „Екобус“ първоначално да обслужва две линии – 103 и 104, които да покриват колкото се може повече училища в Пловдив. Определен е и теренът, където ще се зареждат електробусите – това са 18 дка в район „Тракия“. Депото ще разполага и със соларни панели за пестене на електроенергия. Очакванията са дружеството да функционира напълно независимо от сегашния принцип на уреждането на градския транспорт, припомни зам.-кметът. По отношение на втората обществена поръчка за доизграждане на електронното таксуване, която сегашната местна управа обяви след провала на поръчката в предишния кметски мандат с изпълнител испанската фирма „Индра“, Чонов обяви, че ако няма обжалване на процедурата, през пролетта на следващата година можем да очакваме системата да бъде напълно модернизирана чрез централизиран софтуер за управление на електронното таксуване, […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Тодор Чонов
Снимка: Дарик / Искра Койчева

При първа възможност Община Пловдив ще кандидатства за закупуване на еко автобуси. Това заяви в Обзорната програма на Дарик радио Пловдив зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. Това става възможно след като бизнес програмата на новосъздаденото общинско дружество „Екобус“ беше приета от ОбС на града на тепетата. С получаването на лиценз на „Екобус“ ще може да се търсят варианти за закупуването на 20 електроавтобуса, а нужните близо 30 милиона лева ще бъдат търсени от европейски програми, уточни Чонов.

Намеренията са „Екобус“ първоначално да обслужва две линии – 103 и 104, които да покриват колкото се може повече училища в Пловдив. Определен е и теренът, където ще се зареждат електробусите – това са 18 дка в район „Тракия“. Депото ще разполага и със соларни панели за пестене на електроенергия. Очакванията са дружеството да функционира напълно независимо от сегашния принцип на уреждането на градския транспорт, припомни зам.-кметът.

По отношение на втората обществена поръчка за доизграждане на електронното таксуване, която сегашната местна управа обяви след провала на поръчката в предишния кметски мандат с изпълнител испанската фирма „Индра“, Чонов обяви, че ако няма обжалване на процедурата, през пролетта на следващата година можем да очакваме системата да бъде напълно модернизирана чрез централизиран софтуер за управление на електронното таксуване, както и портативни ръчни четящи устройства за контрол на пътниците в градския транспорт и за паркирането в Синя зона и общинските паркинги.

На въпрос на Дарик радио има ли вероятност близо 40% от колите в Пловдив – бензинови автомобили, произведени до 1998 година и дизелови, произведени до 2007 година, да не могат да влизат в централната градска част, след въвеждането на зони за ниски емисии за подобряване качеството на въздуха, зам.-кметът отговори, че на този етап все още не може да отговори категорично.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

Харесайте Facebook страницата ни