в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / Кои са основните проблеми с които трябва да се справят кандидатите за кмет на Пловдив

Кои са основните проблеми с които трябва да се справят кандидатите за кмет на Пловдив

Кампанията за местните избор започва официално днес. 26 партии и коалиции ще се борят за новия местен парламент на Пловдив. Единственият кандидат за независим общински съветник е Росен Цолов. На парламентарните избори през октомври миналата година стоматологът бе кандидат на БСП за България. 18 са кандидатите за кмет на града. От парламентарно представените партии това са Костадин Димитров – ГЕРБ, проф. Ивайло Старибратов на „Продължаваме промяната – Демократична България“, Ангел Георгиев от „Възраждане“, арх. Костадин Палазов от БСП, Станислав Балабанов от ИТН и Красимир Асенов от ДПС. Две са дамите, които влизат в надпреварата за Пловдив – адв. Юлияна Рангелова и бившият председател на местния парламент Савина Петкова, която също е юрист. За първи път в кметската кампания ще участват и журналистът Руси Чернев, обществениците Стефан Станев и Атанас Бояджиев, компютърният специалист Яни Иванов, адв. Борис Лозанов, Николай Иванов, Петър Петров, политологът Иван Калоферов, както и бившият шеф на полицията старши комисар Тодор Чонов, който е заместник-кмет по транспорта в екипа на сегашния кмет на Пловдив Здравко Димитров. За пореден път сред претендентите за кметския стол е Славчо Атанасов. На местните и парламентарни избори през последните 16 години той е участвал с подкрепата на различни политически формации – ВМРО-БНД, ГЕРБ, […]

Пловдив - изглед - туристи

Кампанията за местните избор започва официално днес. 26 партии и коалиции ще се борят за новия местен парламент на Пловдив. Единственият кандидат за независим общински съветник е Росен Цолов. На парламентарните избори през октомври миналата година стоматологът бе кандидат на БСП за България.

18 са кандидатите за кмет на града. От парламентарно представените партии това са Костадин Димитров – ГЕРБ, проф. Ивайло Старибратов на „Продължаваме промяната – Демократична България“, Ангел Георгиев от „Възраждане“, арх. Костадин Палазов от БСП, Станислав Балабанов от ИТН и Красимир Асенов от ДПС.

Две са дамите, които влизат в надпреварата за Пловдив – адв. Юлияна Рангелова и бившият председател на местния парламент Савина Петкова, която също е юрист.

За първи път в кметската кампания ще участват и журналистът Руси Чернев, обществениците Стефан Станев и Атанас Бояджиев, компютърният специалист Яни Иванов, адв. Борис Лозанов, Николай Иванов, Петър Петров, политологът Иван Калоферов, както и бившият шеф на полицията старши комисар Тодор Чонов, който е заместник-кмет по транспорта в екипа на сегашния кмет на Пловдив Здравко Димитров.

За пореден път сред претендентите за кметския стол е Славчо Атанасов. На местните и парламентарни избори през последните 16 години той е участвал с подкрепата на различни политически формации – ВМРО-БНД, ГЕРБ, ВМРО-НИЕ, НФСБ, Патриотичен фронт, Обединени патриоти, а тази година ще се яви от името на коалиция „Съединени за Пловдив“.

Мръсният въздух в Пловдив, проектът за водоснабдяването на пловдивчани с чиста питейна вода, разширяване границите на града и привличане големи инвеститори, неработещият градски транспорт, презастрояването и липсата на паркоместа, липсата на работеща стратегия за развитие на летище Пловдив, ниските заплати и недостатъчната реклама на града като атрактивна туристическа дестинация у нас и в чужбина, са само част от основните проблеми, които всички кандидати за кмет на Пловдив обсъждат безрезултатно в предизборните си кампании през последните 20 години. Дори и когато Пловдив бе Европейска столица на културата Старият град, Тютюневият град, остров Адата и историческите обекти не се превърнаха в туристически атракции. Не е без значение и фактът, че днешните тийнейджъри никога не са виждали зоологическата градина в Пловдив, защото тя е затворена от 15 години. Не се знае кога ще отворят врати кино „Космос“ и новата Концертна зала, а мечтата градът да има красива сграда на Операта, изглежда все по-недостижима.

Изградените спортни зали за десетки милиони, остават заключени за любителите на масовия спорт, стадион „Пловдив“ продължава да стои като паметник на комунистическото строителство, а единственият закрит басейн, в който могат да тренират децата на Пловдив, е разкопан от месеци. Какво ще стане с предвидените над 370 млн. лв. от националния план за възстановяване и устойчивост за изграждане на S-ban между София и Пловдив и дали идеята за градска железница от времето на кмета Спас Гърневски, ще се реализира при новия кмет на Пловдив – предстои да разберем.

В Европа електронните общини отдавна не са в предизборните програми на кандидатите, защото са факт от години, а в Пловдив все още не можем да се преборим с незаконните сметища и строителство в Столипиново.

На последните местни избори през 2019 г., реалните гласове за партийните кандидати в Пловдив са били едва 97 000. Дали новите кандидати ще успеят да мотивират пловдивчани и да увеличат избирателната активност – ще стане ясно на 29 октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини