Взели сме всички необходими мерки гласуването в наводнените карловски села да протече нормално

Взели сме всички необходими мерки гласуването в наводнените карловски села да протече нормално. Това заяви в Обзорната програма на Дарик Пловдив председателят на 17 Районна избирателна комисия Янко Радунчев. Създадена е организация за провеждането на вота, комисията е в непрекъснат контакт със съответните общински служби, както и с Областна управа. За улеснение на избирателите и за тяхното удобство, няма да бъдат сменени адресите на СИК, където ще се гласува в региона, каквато идея имаше след водното бедствие в карловско, добави Радунчев. По думите му, единственият проблем, който може да възникне, е дали няма да има отказали се членове на подвижни избирателни секции, тъй като според последното решение на ЦИК, именно в тези секции ще бъде гласуването на карантинираните лица. „Ако се случи това, ИК позволява комисията да работи в намален състав, или да бъдат направени заменки с резервни членове“, обясни той. От 17 РИК са взели решение границата на брой избиратели за 7 или 9-членна секционна комисия, да е 700. „По този начин предоставихме възможност на самите партии и коалиции представят подходящите хора за участие в изборния процес“, обясни председателят на Районната избирателна комисия в областта. По предварителни данни на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в Пловдивска област ще гласуват близо 600 000. […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Машинно гласуване - избори
Снимка: ЦИК

Взели сме всички необходими мерки гласуването в наводнените карловски села да протече нормално. Това заяви в Обзорната програма на Дарик Пловдив председателят на 17 Районна избирателна комисия Янко Радунчев. Създадена е организация за провеждането на вота, комисията е в непрекъснат контакт със съответните общински служби, както и с Областна управа.

За улеснение на избирателите и за тяхното удобство, няма да бъдат сменени адресите на СИК, където ще се гласува в региона, каквато идея имаше след водното бедствие в карловско, добави Радунчев.

По думите му, единственият проблем, който може да възникне, е дали няма да има отказали се членове на подвижни избирателни секции, тъй като според последното решение на ЦИК, именно в тези секции ще бъде гласуването на карантинираните лица.

„Ако се случи това, ИК позволява комисията да работи в намален състав, или да бъдат направени заменки с резервни членове“, обясни той.

От 17 РИК са взели решение границата на брой избиратели за 7 или 9-членна секционна комисия, да е 700.

„По този начин предоставихме възможност на самите партии и коалиции представят подходящите хора за участие в изборния процес“, обясни председателят на Районната избирателна комисия в областта.

По предварителни данни на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в Пловдивска област ще гласуват близо 600 000. В града с право на глас са 306 238 души, като техният брой може да се промени до неделя, а в областта  – 290 489.

Общият брой СИК-ове в пловдивско е в 542, като 9 от тях са подвижни и 11 са специализирани.

В 80 от секциите, както и в подвижните и специализираните комисии, ще се гласува с хартиени бюлетини.

Общият брой на машините за гласуване в областта е 448. В 6 от секциите ще има по две устройства.

Очакванията са заради машинния вот обработката на изборните книжа да стане отново бързо, както и на предишните избори.

РИК 16 е напълно готова за вота на 2 октомври, назначени са съставите на всички секционни избирателни комисии, заяви в ефира на Оборната програма на Дарик Пловдив и председателят на избирателната комисия за Пловдив град Калоян Сухоруков.

459 са разкритите секции, 3 са подвижни и 11 са в болнични и специализирани заведения.

С хартиени бюлетини ще се гласува в три секции в район „Централен“, където броят на избирателите е под 300, както и в подвижните и болничните секции.

506 са общо машините за гласуване в града, в някои от секциите ще бъдат разположени по две.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини