Избори 2024

Водещи новини

Бившият областен управител на Пловдив Йордан Иванов влиза в парламента

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Парламентарни избори 2022
Снимка: ЦИК

Бившият областен управител на Пловдив Йордан Иванов влиза в парламента, става ясно от окончателните резултати на ЦИК за проведените на 2 октомври избори за НС. Последният 11-ти мандат в Пловдив, който беше под въпрос, отива при ДПС.

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ вкарват по 3-ма депутати от града. По един народен представител влиза от „Възраждане“, „Демократична България“, БСП, „Български възход“ и ДПС.

В областта партията на Бойко Борисов вкарва 3-ма депутати, по 2-ма влизат от „Продължаваме промяната“ и БСП, а „Възраждане“, ДПС и „Български възход“ – по един.

Очаква се от ГЕРБ – СДС Пловдив мандатите си като депутати да повторят Стефан Шилев и Радослав Чолаков, а третият, който да представлява коалицията в новото НС, да е бившият шеф на летище „Пловдив“ икономистът Спас Шуманов. Прогнозата е на база заявения отказ от депутатската банка на водача на партийната листа в Пловдив и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Представителите на „Продължаваме промяната“ от града ще са бившият председател на НС Никола Минчев, който беше водач на листата и в Кърджали, но там партията не печели мандат, освободеният от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните Христо Даскалов и четвъртата в листата Венцислава Любенова. Дамата ще стане част от парламента, ако екс депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков влезе от областта, където е начело на листата.

БСП вкарва вторият в градската листа – Иван Петков-Бебето, също екс народен представител. Това ще стане, ако поставеният на първо място Кристиян Вигенин влезе от Ямбол.

Ако лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов реши да стане част от новото НС от 24 МИР в София, а вторият в листата – бившият областен управител Йордан Иванов, от областта, където е начело, представителят на градската структура на обединението в новия парламент ще е д-р Борислав Матеев.

От „Възраждане“ влиза екс депутатът Ангел Георгиев, от „Български възход“ лидерът на партията Стефан Янев, а от ДПС –  Танер Али.

В областта ГЕРБ – СДС вкарва водачът на партийната листа Десислава Трифонова, бившият шеф на Асеновградската болница д-р Иван Червенков и Младен Шишков от Раковски, който за пореден път е с голям брой преференции.

От „Продължаваме промяната“ влизат Росен Костуков и юристът Стою Стоев, от БСП Веска Ненчева и Манол Генов, от ДПС- Рамадан Аталай, ог „Български възход“ – Румен Йончев и от „Възраждане“ – Кръстьо Врачев.

Окончателните имена на народните представители в 48-я Парламент ще станат ясни до неделя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив