Избори 2024

Водещи новини

Гласуват поставяне на открити и закрити велопаркинги в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Велопаркинг

Поставяне на открити и закрити велопаркинги в Пловдив ще гласува на предстоящата сесия на 13 януари Общинският съвет на града по предложение на групата съветници на „Демократична България“. За да се узаконят съоръженията, се налага в общинската наредба за преместваемите обекти да се приеме вкарването на понятията “велогараж” и “велопаркинг”.

На фона на официалните данни, сочещи Пловдив като един от градовете в България с най-мръсен въздух, както и фактът, че съществуващите велоалеи в града с всяка изминала година се използват все повече и повече, вносителите настояват да се развие велосипедната инфраструктура в града на тепетата, като се уреди нормативно поставянето на постройки, където колелетата и тротинетките да се съхраняват за удобство на ползващите ги. Така стимулът на пловдивчани за ползват екологичен транспорт ще е още по-голям, подчертават от ДБ.

Промените в наредбата имат за цел и да се отвори възможност за хората по тяхна инициатива да поставят такива гаражи в близост до местоживеенето им, където ще могат да съхраняват не само велосипеди, но и детски и инвалидни колички.

Понятията “велогараж” и “велопаркинг” са заложени в Националната наредба за планиране и проектиране на комуникационно – транспортната система на урбанизираните територии и с приемането им от Общинския съвет се цели синхронизиране на националното и местното законодателство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

Информация

Категории

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив