Избори 2024

Водещи новини

Внесоха жалба в съда срещу решението на Общинския съвет за приемане на ОУП

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Стотици пловдивчани протестираха срещу застрояването на парка до Гребната база
Снимка: Фейсбук

Жалба в Районния съд срещу решението на Общинския съвет за приемане на ОУП, позволяващ застрояване на 81 дка до Гребната база в Пловдив, са внесли от гражданската инициатива „За ПАРКА“.

Ден преди Бъдни вечер от инициативата входираха в местния парламент подписка за спасение на парцела, подкрепена от близо 1200 души. Хората настояват за промяна на предназначението на парцела в зелена площ, за отчуждаването и поддържането му като парк за обществено ползване. Предложенията се очаква да бъдат обсъдени на извънредна сесия, която да се свика в едномесечен срок.

От местната гражданска инициатива настояват Димитров незабавно да договори дарението на имота, а не евентуалната му продажба, тъй като паркът е на пловдивчани и неговото откупуване е нелепо.

Междувременно, кметът на Пловдив се срещна с представители на собствениците на парцела в парк „Отдих и култура“, който предизвика широка дискусия последните месеци.

„Собствениците са напълно съгласни да се работи по придобиване от общината. До края на другата седмица и двете страни ще изготвим независими пазарни оценки и правни анализи. Различните варианти ще бъдат представени пред широката общественост, за да бъде взето най-разумното решение. Държа всичко да бъде законно, прозрачно и този терен да остане зелен“, заяви след срещата Димитров.

Припомням, че на 24 ноември, въпреки протеста на десетки пловдивчани, ОбС прие новия Общ устройствен план, който позволява частично застрояване на терена зад Братската могила в Пловдив с жилищни сгради на по 3 етажа. Против гласуваха само от групата на ДБ Пловдив и независимите съветници Слави Георгиев и Георги Величков.

Решението изкара на протести пловдивчани. Те настояват за запазване на зеления статут на терена.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев вече обяви, не може да върне за ново разглеждане решението на ОбС, защото Законът за устройство на територията изключва тази възможност.

Междувременно, решението за изменението на новия ОУП на Пловдив вече е обнародвано в Държавен вестник и от тук нататък евентуално постъпили жалби не спират неговото действие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив