Избори 2024

Водещи новини

Реставрацията на Източната порта на Филипопол е пред завършване

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Реставрация на Източната порта на Филипопол в Пловдив

Работата по възстановяването на колоните, консервацията, реставрацията и експонирането на Източната порта на Филипопол е пред завършване. В това се увериха на място кметът Здравко Димитров и кметът на „Централен“ Георги Стаменов, в чийто район се намират и повечето от културно-историческите забележителности на Пловдив.

Преди една година беше даден старт на проекта „По крепостните стени на Филипопол“, в който освен възстановяването на Източната порта влизат още и реставрацията и консервацията на един от запазените до наши дни шест хълма – Небет тебе. Работи се и по подходите, които ще осигуряват достъп до архитектурния комплекс.

Източната порта вече се оформя във вида, в който ще изглежда обектът, след като по него приключaт строителните работи. До момента са извършени всички дейности по насипване и трамбоване на определените насипни материали. Предвидените реставрационни намеси по античната улична настилка са минимални, без внасяне на нови каменни плочи и материали на мястото на липсващите, тъй като според археолозите са относително добре запазени. Изправянето на колоните, т.нар. „анастилоза“ също е приключила. Поставени са и капителите.

До финала остава да се довършат подпорните стени, рампата за инвалиди, вертикалната планировка, която включва тротоарите, пешеходните пътеки и озеленяването, да се изгради осветлението и поливната система и накрая подреждането на експонатите. 70 % от архитектурните детайли, които няма да бъдат използвани за анастилоза, ще бъдат експонирани в източните верижни помещения. Те ще бъдат поставени върху каменни блокчета.

Успоредно с Източната порта продължава и работата по Небет тепе и подходите към него, 70% от консервационно-реставрационните и строително-монтажните дейности по обекта вече са извършени. Изпълнена е панорамната площадка, като остават довършителни работи по парапета. Ръководителят на проекта пояснява, че предстои още изпълнение на вертикалната планировка, озеленяването, изграждане на поливна система и осветление. Строителството по обектите започна в края на август 2022 година след осеммесечно забавяне от Националния институт за недвижимо културно наследство по съгласуване на техническите проекти. Фирмата изпълнител работи с бързи темпове и до декември трябва да приключат обектите. Работата е затруднена и от естеството на обектите -археология, с която се работи внимателно и съвместно с наблюдаващи археолози.

Очаква се официално откриване на обектите през месец декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив