Избори 2024

Водещи новини

Ремонтът на западния корпус на Хуманитарната гимназия е готов на 90%

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Ремонтът на западния корпус на Хуманитарната гимназия е готов на 90%

До края на седмицата ще започне монтирането на новата дограма на западния корпус на Хуманитарната гимназия. След като в средата на август бяха сложени няколко пробни прозореца от различните видове, за да се прецени дали отговарят на заданието, поетапното доставяне на останалите над 250 дървени рамки вече тече. Тези, които са в добро състояние от автентичните прозорци, ще бъдат запазени и реставрирани.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, който следи ежедневно ремонта, показа на градоначалника Здравко Димитров напредъка на реставрационните дейности.

„По план първо се монтират дограмите, които са към класните стаи, а тези към коридорите ще са последни, за да се избегне възможността при евентуално забавяне да се наруши учебният процес. По фасадата също се работи. В момента се реновира орнаментиката, където е компрометирана. Строителните разтвори с нанасят поетапно по няколко пъти, за да се спази и предписанието, дадено от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) по технологията на реставрацията“, обобщи работата по обекта Стаменов.

Здравко Димитров беше запознат и с новопоявилия се казус с подпокривната конструкция на сградата, която е паметник на културата. По време на ремонтните дейности беше установено, че част от покрива се държи не от дърво, а от метал, монтиран назад в годините след пожар. От НИНКН се очаква предписание как да бъде възстановена конструкцията. Всички материали по реставрацията се поръчват от Австрия, за да се гарантира качеството на изработка.

До началото на учебната година предстои да бъде реставрирана и входната врата, на която в момента се свалят наслояванията от боя. Западният корпус е готов на 90% и предстои боядисване. По облицовката на сградата има три вида камък, които също ще бъдат почистени с щадяща технология.

До момента за ремонта има частично осигурени средства от Министерството на културата и от Министерството на образованието и науката. Очаква се на предстоящата сесия на Общинския съвет да бъде дадено съгласие за осигуряването на средства в размер на 2 400 000 лв. с ДДС за дофинансиране от общинския бюджет на ремонтните дейности по знаковия за града обект.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив