Избори 2024

Водещи новини

Показват 2 документални филма за физиката и метафизиката в Лъки – Дом на киното

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Физиката среща метафизиката - документален филм

Две специални прожекции ще се състоят в кино Лъки – Дом на киното, Пловдив. Двата документални филма на режисьора Николай Василев, които разказват за двама учители: Теодосий Теодосиев – учител по физика и Ваклуш Толев – учител по метафизика. Срещата между „физика и метафизика“ ще се състои от 18:30 ч. на 24 юни с филма „Формулата на Тео“ и на 25 юни с филма „Ваклуш“.

В рамките на Алея на книгата – Пловдив ще бъде представено и новото издание на „История на религиите“ на Ваклуш Толев. Събитието ще се състои на 24 юни от 16:00 часа в книжарница „Хеликон“ ул. „Княз Александър I-ви“ 29, книгата ще представи публицистът и общественик Петко Атанасов.

Книгите на Ваклуш Толев могат да бъдат намерени на щанд №15 на издателство „7 Лъча“ на Алея на книгата – Пловдив от 19 до 25 юни.

Проявите са част от честванията на 100 годишнината от рождението на Ваклуш Толев.

Теодосий Теодосиев: Нека се върнем преди 2400 години, когато Аристотел е обиколил целия тогавашен цивилизован свят, събирал мъдрост от всякъде и написал две дебели книги. Едната се казва „Физика“, това е философия на материалния свят. Другата е „Метафизика“, това е философия на нематериалните неща. И след това в продължение на повече от 1000 години,  той добил такъв авторитет в целия цивилизован тогавашен свят, че са считали, че ако нещо не е казано от Аристотел, значи не може да бъде вярно. Такава е била тенденцията…

С Ваклуш сме имали много срещи. Ходи съм на лекциите му в Казанлък и в Софийския Университет, и на други места. Имаше голям интерес към нещата, които говореше. Защото в тоя свят на бездуховност да гониш такива високи идеали, това си е духовен подвиг. И това, което е най-забележителното при Ваклуш е, че той беше изключителен оптимист и философ. Философията му е необходима на всички времена – и сегашни, и бъдещи. Защото, за мен, съвременният човек затъва. От чиста прагматична гледна точка – разсъждаваме като интелигентни, мислещи хора.

В диваческите времена един дивак е можел да победи двама-трима човека, хванат ли се четири-пет – не е можел да ги победи. Дойде време, когато един човек има възможност да унищожи целия свят. И ако не се обърне процесът, рано или късно по теория на вероятностите трябва да се роди гениотът – полугений-полуидиот, който да унищожи целия свят. Особено, както сега е властна идеологията на свръхотмъщението, която води до самоунищожение на света. И поради тази причина днес светът има крещяща нужда от духовни учители, които да обърнат тенденциите.

Затова според мен светът днес има повече нужда от духовни учители като него, отколкото от учители по точни науки. Има неща, които са повече от всичките физики и математики, взети заедно.

От прагматичната гледна точка на точните науки преди 2000 години Иисус Христос е направил най-голямото откритие в историята на морала – на злото се отговаря с добро. Светът две хиляди години по-късно още не си е научил урока. А Ваклуш прави още една стъпка като казва, че няма зло, а има нееволюирало добро, защото човекът е един бог в развитие. Според него това е един непрекъснат възход, една непрекъсната тенденция на развитие, на еволюция – от най-примитивното до това, което наричаме Бог. Значи това е една перспектива за човечеството, че в крайна сметка всичкото зло ще се трансформира в добро по пътя на еволюцията – постепенно, с много търпение, бавничко…

За това се иска, разбира се, сила, да може човек да помогне на еволюцията. На еволюцията трябва да се помага. И Ваклуш Толев беше много силен, мощен в това отношение. Затова този филм наистина си струва и всеки цивилизован човек трябва да го види. Трябва да заведе детето си да види този филм. За да се поучи от една философия, която е точно обратна на онова, което уж цивилизованите хора имат като разбирания и са на път да съсипят целия свят.

Алтернативата е изчезване на човечеството. Не на света, не на природата – природата пак ще се възстанови по някакъв начин. Но хората може да изчезнат, ако не приемат това оптимистично духовно учение, което има своя смисъл. И в това отношение Ваклуш беше наистина един духовен водач от сериозна величина. Човекът на светлата перспектива, а не тъмната страна на силата. И да се надяваме това да възтържествува рано или късно.

За „История на религиите“

Петко Атанасов: Ваклуш Толев е първият автор в България, който работи на ниво разговор между религиите, и то в такава дълбочина на религиозното познание. Затова тази книга не е само сравнителна история, но и теория на религиите, както я определя навремето проф. Захари Стайков.

Търсенето на единство в същността на религиите и вписването им в еволюционната теория, като надграждащи се етапи на културно развитие (наречени от него „Духовни вълни“), е основен лайтмотив в творчество на богослова и мислител Ваклуш Толев. В предговора на книгата четем: “Религията като вяра и учение за живота носи идеята за Целостта. Тя е единство в йерархията на възможностите човешки. Единство е, защото търси, посочва и осъществява съвършенството, Пътя на обожествяването”.

Според автора, всяка религия се дава в синхрон с възможностите на нейните изповедници. И независимо, че в социума тези религии си съперничат, независимо че взаимно се отричат и дори воюват, всяка от тях стъпва на достиженията на предишните и надгражда съзнанието на човека в идеята за разбирането му за бог и най-вече на разбирането за самия себе си.  В книгата детайлно са очертани точно този  преход и надграждане от една религия в друга, посочено е коя е онази непреходност, на която стъпват и взаимно се надграждат религиите.

Книгата се концентрира върху фактите, но отива отвъд тях, в търсене на движещите сили на историята.

За Ваклуш беше изключително характерно това, че докосваше вътрешния свят на слушателя. С всичко това, което мисли, говори, с това, което се появи като негова литература, той прави точно това – докосва вътрешния му свят, за да може да го провокира, да го облагороди.

В тази книга Ваклуш Толев си позволява да промени смисъла на Сизифовата мъка, на Сизифовата енергия. В очите на човечеството бутането на камъка е един безсмислен труд, един цикъл на безсмислието. Докато за Ваклуш това е цикъл на липсата на отчаяние – камъкът е материята, която трябва да обработваме, да одухотворяваме. Защото човек е тук на земята, за да може да еволюира, за да може да допринесе за еволюцията на планетата и еволюцията на космоса.”

Румен Леонидов: Този труд на Ваклуш Толев е като духовен подарък – пълен не само с информация, но и със знание. Неговото място не е само в България. Той надхвърля границите на нашата малка територия, духовната му сила се простира отвъд границите на една страна.

Той има идеи, които може би не всички споделят, но са много оригинални и безценни. А освен това той има брилянтен език. Споменах, че е писал стихове. Езикът му съчетава най-доброто от познанията му от старите писания и модерния начин на изказ. Всичко, което той ни поднася в книгите си, е преживяно по един необикновен и непознат за нас начин. То е част от творческата му енергия, която необяснимо как е дошла в съзнанието му и как е стигнала до листа. И затова книгата му „История на религиите“ е удивителна.

Д-р Илко Семерджиев: Книгата съдържа обширен преглед на големите световни религии, сред които индуизъм, юдаизъм, зороастризъм, будизъм, християнство и мохамеданство. Отделна глава от книгата е посветена на атеизма. Малко хора говорят за атеизма с любов, но Ваклуш го прави. Прави го, защото много добре знае и го казва в прав текст, че безбожници има, но безверници няма. Всеки вярва в нещо!

За филма „Ваклуш“ 

Документалният филм „Ваклуш“ е сниман в периода 1998-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Предпремиерата на филма се състоя в Пловдив – градът, от който започва активната обществена дейност на Ваклуш Толев, а датата на прожекцията съвпада с неговата рождена – 7-ми януари.

Официалната премиерата на филма “Ваклуш” бе на 19 март в зала Люмиер на НДК като част от програмата на София Филм Фест. Сред официалните гости в пълния салон бяха министърът на културата Найден Тодоров и намиринария за младежка нобелова награда физик Теньо Попминчев, който специално долетя от Сан Диего за премиерата. След 30 прожекции в цялата страна филмът вече предизвиква интерес и извън България. Поканен е да направи своите премиери в Германия, Австрия, Италия, Съединените щати, Канада и др.

Във филма зрителите ще видят Петър Стоянов – президент на България в периода 1997–2002 г., д-р Илко Семерджиев – министър на здравеопазването в периода 1999–2001 г., проф. д-р Мария Славова – юрист и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, Огнян Минчев – политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев – богослов, доц. д-р Иван Бъчваров – физик и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, доц. д-р Кирил Коликов – математик и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев – журналист и др.

Автор на „Ваклуш“ е Николай Василев – един от най-изявените режисьори документалисти в България. Срещата му с Ваклуш Толев е поставила началото на близо 20 годишно заснемане на уникални документални кадри от живота на Духовния Учител, чийто идеи, според режисьора, ще променят света.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 г. с наградата „Jameson“ на София Филм Фест за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми: „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Високо“, „Добрият Ад“, „Резервни крила“, „Осенение“ и др.

През 2019 г. филмът му „Формулата на Тео“, посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й.

През 2021 г. Николай Василев представи „Да бъдеш Майстора“, вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм „Гладиатор“ посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив