в Пловдив / Избори / Местни избори 2023 / При 18% обработени протоколи, „Браво Пловдив“ е 4-та политическа сила

При 18% обработени протоколи, „Браво Пловдив“ е 4-та политическа сила

Бившият кмет на „Тракия“ Костадин Димитров е фаворитът на тези кметски избори в Пловдив с резултат над 35%. Стопява се обаче доверието на пловдивчани към общинските съветници на ГЕРБ, които са събрали едва 24% от гласовете на пловдивчани. 18% е резултатът от вота за кандидата на ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов при 95% от паралелното преброяване, следван на третото място от Славчо Атанасов с 14%. От Общинската избирателна комисия в Пловдив отчитат 2% по-нисък резултат и за двамата, при обработка на почти 18% от протоколите. Извадката е само от районите „Източен“ и „Северен“ в Пловдив, уточниха за Дарик от ОИК. Изненадата, която не дава нито една социологическа агенция, е резултатът на „Браво Пловдив“, чиито кандидат за кмет е бивш председател на Общинския съвет Савина Петкова. Тя се регистрира от името на партия „Българска прогресивна линия“, за която са гласували близо 11% от пловдивчани. Следващата политическа сила е „Възраждане“ – с малко над 8%. В новия общински съвет на Пловдив не е изключено да има повече от 7 партии и коалиции. Ако резултатите се потвърдят при 100% обработени протоколи, съветници от 4 политически формации  ще участват за първи път в местното управление на града. Това са от „Браво Пловдив“, „Продължаваме промяната“, „Има такъв […]

Савина Петкова, Браво Пловдив

Бившият кмет на „Тракия“ Костадин Димитров е фаворитът на тези кметски избори в Пловдив с резултат над 35%. Стопява се обаче доверието на пловдивчани към общинските съветници на ГЕРБ, които са събрали едва 24% от гласовете на пловдивчани.

18% е резултатът от вота за кандидата на ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов при 95% от паралелното преброяване, следван на третото място от Славчо Атанасов с 14%. От Общинската избирателна комисия в Пловдив отчитат 2% по-нисък резултат и за двамата, при обработка на почти 18% от протоколите. Извадката е само от районите „Източен“ и „Северен“ в Пловдив, уточниха за Дарик от ОИК.

Изненадата, която не дава нито една социологическа агенция, е резултатът на „Браво Пловдив“, чиито кандидат за кмет е бивш председател на Общинския съвет Савина Петкова. Тя се регистрира от името на партия „Българска прогресивна линия“, за която са гласували близо 11% от пловдивчани. Следващата политическа сила е „Възраждане“ – с малко над 8%.

В новия общински съвет на Пловдив не е изключено да има повече от 7 партии и коалиции.

Ако резултатите се потвърдят при 100% обработени протоколи, съветници от 4 политически формации  ще участват за първи път в местното управление на града. Това са от „Браво Пловдив“, „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Свои представители  през следващите 4 години ще имат и ГЕРБ​,  „Демократична България“ (които са в коалиция с ПП)​, КП „Съединени за Пловдив“​ и КП „БСП за България“.

Временните резултати за ДПС са 4.98%, което също дава шанс за място в новия местен парламент.

Невалидните бюлетини за общинските съветници, само при 18% обработени протоколи,  са над 1400.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]

Други новини