Бивши управляващи от най-високите постове влизат в битката за Пловдив на предстоящите избори

На извънредните парламентарни избори на 2 октомври жителите на Пловдив и областта ще изберат 22-ма от депутатите в 48-то Народно събрание. Всеки от двата многомандатни избирателни района – Пловдив-град и Пловдив-област – ще има по 11 народни представители. Водачи на листите са доскорошният председател на Народното събрание Никола Минчев и заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин, бившият премиер Бойко Борисов, бившият служебен премиер Стефан Янев, Христо Иванов, който бе вицепремиер и министър на правосъдието в служебния кабинет на Георги Близнашки, както и бившият вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов. ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА „Продължаваме промяната“ в Пловдив заложи на бившия председател на парламента Никола Минчев. На последните избори тук листата оглавяваше лидерът на политическата сила Кирил Петков. Втори след Минчев сега е изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните  проф. Христо Даскалов, който заемаше същото място и на извънредните избори през миналата година. Следващи в листата са четирима депутати от „Продължаваме промяната“ в 47-ото НС – Росен Костурков, Венцислава Любенова, Александър Ракшиев и Николай Ангов. Инж. Росен Костурков, който бе един от най-активните народни представители, е отново начело на листата в Пловдив-област. След него са също двама депутати от последния парламент – юристът Стойо Стоев и Гергана Данева, която бе зам.-председател на Комисията по културата и медиите. На четвърто място е бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, което е заявка на политическата сила за готвени промени в полза на земеделските производители. „Продължаваме промяната“ се бори за 5 мандата в Пловдив и 4 в областта. ГЕРБ Депутат в следващото […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Парламентарни избори 2022
Снимка: ЦИК

На извънредните парламентарни избори на 2 октомври жителите на Пловдив и областта ще изберат 22-ма от депутатите в 48-то Народно събрание. Всеки от двата многомандатни избирателни района – Пловдив-град и Пловдив-област – ще има по 11 народни представители. Водачи на листите са доскорошният председател на Народното събрание Никола Минчев и заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин, бившият премиер Бойко Борисов, бившият служебен премиер Стефан Янев, Христо Иванов, който бе вицепремиер и министър на правосъдието в служебния кабинет на Георги Близнашки, както и бившият вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА

Продължаваме промяната“ в Пловдив заложи на бившия председател на парламента Никола Минчев. На последните избори тук листата оглавяваше лидерът на политическата сила Кирил Петков. Втори след Минчев сега е изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните  проф. Христо Даскалов, който заемаше същото място и на извънредните избори през миналата година. Следващи в листата са четирима депутати от „Продължаваме промяната“ в 47-ото НС – Росен Костурков, Венцислава Любенова, Александър Ракшиев и Николай Ангов.

Инж. Росен Костурков, който бе един от най-активните народни представители, е отново начело на листата в Пловдив-област. След него са също двама депутати от последния парламент – юристът Стойо Стоев и Гергана Данева, която бе зам.-председател на Комисията по културата и медиите. На четвърто място е бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов, което е заявка на политическата сила за готвени промени в полза на земеделските производители.

„Продължаваме промяната“ се бори за 5 мандата в Пловдив и 4 в областта.

ГЕРБ

Депутат в следващото народно събрание със сигурност няма да бъде  бившият кмет на Пловдив Иван Тотев, който не е в кандидатските листи на ГЕРБ. В тях липсва и екс областният управител  Дани Каназирева, която също бе депутат в 47-то НС. По традиция водач на листата в Пловдив е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, но обикновено той отказва да стане депутат от 16 МИР. Втори след него е екологът доц. Стефан Шилев, а трети – бившият министър на културата Вежди Рашидов, който не се кандидатира на нито един от трите парламентарни вота миналата година. След него са досегашният народен представител – юристът Радомир Чолаков и бившият шеф на летище Пловдив – Спас Шуманов. В листата на кандидатите за депутати на ГЕРБ липсват общински съветници от пловдивските структури на партията.

На мястото на Дани Каназирева, водач в Пловдив-област е бившият директор на Агенцията по инвестиции Десислава Трифонова. С това решение от ГЕРБ дават заявка към бизнеса от Тракия икономическа зона и развитието на региона като най-голям индустриален център в страната. На второ място в областната листа е д-р Иван Червенков, бивш директор на асеновградската болница, който беше депутат и в предишния парламент.

ГЕРБ се борят за поне 4 мандата от Пловдив и 4 от областта.

ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

Очаквано начело на листата на Коалиция „Демократична България – Обединение“ е лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, който за четвърти път ще е водач на ДБ в Пловдив. На второ място в градската листа е бившият областен управител Йордан Иванов от ДСБ (на мястото на Манол Пейков), който оглавява и листата на коалицията в Пловдив-област. Трети е д-р Борислав Матеев – един от учредителите на „Да, България“, който се бори за каузата на семействата с репродуктивни проблеми. В листата са и 3-ма от общинските съветници на ДБ в Пловдив: Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян.

Като водач на областната листа Йордан Иванов заема мястото от миналата година на Велизар Шаламанов – зам.-министър на отбраната в периода 1998-2001 г., който на тези избори не е кандидат за народен представител.

Коалиция „Демократична България – Обединение“ ще се бори поне за 3 мандата от 16 и 17 МИР.

БСП

БСП в Пловдив има 22-ма кандидат-депутати, начело отново с Кристиан Вигенин.  Втори е Иван Петков – Бебето, който е лидер на градската организация и заемаше същата позиция и на предишните парламентарни избори. В листата са доц. Георги Йорданов, арх. Костадин Папазов, както и  председателите на районните структури на БСП в район „Западен“ – Наум Китанов и в район „Централен“ – Николай Иванов. С решение на Националния съвет на БСП бяха прекратени мандатите на всички червени лидери в града под тепетата, а листата за предстоящите парламентарни избори бе наредена на Градска партийна конференция. По тази причина в нея няма и нито един от общинските съветници, които през лятото обявиха, че сменят името на групата в местния парламент на „Автентична лява БСП“.

В областта води преподавателят Веска Ненчева, следвана от бившия управител на ВиК – Манол Генов. И двамата бяха народни представители и в 47-то НС.

След последните избори през 2021 г. БСП остана само с един народен представител от Пловдив и двама от Пловдив-област.

ИМА ТАКЪВ НАРОД

На тези извънредни избори, заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов е водач на листата на партията само в Пловдив-област. В града лидерът Слави Трифонов заложи на бившия вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов. Той е на първо място и в листата на ИТН в Хасково.

След сътресенията в партията това лято, в местните структури остана само координаторът Димитър Арнаудов – бизнесмен, който е на четвърто място в листата. Преди него са университетският преподавател и бивш съветник на министъра на образованието Манол Манолов, както и рок-музикантът Лъчезар Бакърджиев.

В листата на ИТН за Пловдив-област, след Тошко Йорданов, са Танер Тюркоглу и Васил Апостолов.

На последните избори през ноември 2021 г. ИТН загуби 2 мандата от Пловдив и 2 от областта, в сравнение с резултатите на вота от юли с.г.

ДПС

Листата на ДПС  в Пловдив води  Танер Али – депутат в последните два парламента, а в областта – Рамадан Аталай. Ако ДПС спечели отново един мандат от 17 МИР, Аталай ще стане депутат за 11 път.

ВЪЗРАЖДАНЕ

След сътресенията в местните структури и на „Възраждане“ и отцепването на Елена Гунчева, на тези избори в Пловдив-град начело на листата е друг депутат –  Ангел Георгиев, който през 2021 г. водеше областната листа. Сега на първото място в нея е поставен икономистът Стоян Таслаков (от гр.Стамболийски).

БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД

Водач на листата на листата на „Български възход“ в Пловдив-град е лидерът на партията Стефан Янев, а на областната – регионалният министър от служебното правителството Виолета Комитова. След нея се нарежда Румен Йончев, който преди бе от листите на „Изправи се БГ. Ние идваме!“. С неговата партия ЗНС, „Български възход“ участва сега на извънредните парламентарни избори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив