Избори 2024

Водещи новини

Заместник-кметът Пламен Панов взе участие в Осмата работна среща между туристическия бизнес и местната власт

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пламен Панов - работна среща - туризъм
Снимка: община Пловдив

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов взе участие в Осмата работна среща между туристическия бизнес и местната власт, която се провежда от 4 до 6 октомври в Стара Загора. Организатор на тридневния форум, който е посветен на споделената отговорност при развитието на устойчива туристическа дестинация и туристически продукт, е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Дискусиите през тази година се провеждат под мотото „Преосмислен туризъм“.

Споделената отговорност и ролята на държавата, местната власт, бизнеса и науката за изграждане  на висококачествен и конкурентоспособен национален туристически продукт бе темата на първата панелна дискусия на 4 октомври, в която Пламен Панов участва с презентация и разговор с участниците.

В модула „Модерно и устойчиво туристическо развитие“ в частта „Как да развием устойчива туристическа дестинация и продукт в условията на кризи – взаимодействия между местните структури за управление на туризма, културните институции и бизнеса, Пламен Панов сподели добрия опит на община Пловдив, който бе даван като пример за успешни практики по време на целия форум. Той разказа за работата на пловдивските културни институти, за основните ефекти на инициативата Европейска столица на културата от 2019 г. до днес, за успешните културни събития от богатия календар на града и техния принос за икономиката и туризма, както и за големите проекти, по които община Пловдив работи в момента, сред които е проекта „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, спечелил безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по Норвежката програма. В проекта, разработен от екип на общината са включени Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“. Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS от Норвегия.

Заместник – кметът представи пред аудиторията и детайли по идеята, в процес на реализация, за откриване на първо общинско заведение в енотеката на къща „Хиндлиян”. Проектът предвижда кухненски блок, кафетерия и енотека, където Община Пловдив да предлага специална храна и напитки. Старият град вече има и своя запазена марка крафт бира „Трите хълма”. Пивото е разработено благодарение на съвместната инициатива на Община Пловдив и „Каменица” АД.  Общински институт  „Старинен Пловдив”  в момента работи и по проект, финансиран от НФ Култура за обживяване на недвижимото културно наследство на Античен театър чрез прилагане на иновативни и прогресивни технологии.  Той предвижда пространството под орхестрата на Античния театър да бъде отворено за посетители и да оживее с мултимедия, холограми, съвременни технологии и осветление, разказващи историята, според която там са стояли гладиаторите преди да излязат на сцената.

Презентациите и дискусиите продължават до четвъртък, включително. Форумът в Стара Загора събира в града на липите близо 30 представители на местната власт в България, както и 20 от страна на туристическия сектор. В програмата освен тематични бизнес дискусии, е предвидено участниците в срещата да разгледат голяма част от културните институции и забележителностите на Стара Загора и региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив