Избори 2024

Водещи новини

30 нови табла в Пловдив с пешеходна навигация за туристи

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Карта за туристи
Снимка: община Пловдив

След като новата туристическа карта на град Пловдив е вече в услуга на гостите на града, по идея и със съдействието на отдел „Туризъм“ на Община Пловдив, фирма „Тру Норд“ ООД финализира и втория етап от проекта за туристическа пешеходна навигация. За целта са използвани съществуващите информационни табла, монтирани в различни точки на града, които са основно в централната градска част, пред централна ЖП гара, автогарите, Гребната база и на Летище Пловдив.

От двете страни на всяко табло е разположена графична информация. Общият брой на изработените карти е 30 и всяка представя текущото местоположение на таблото с реален обхват на територията от 1200 м на 1200 м. Мащабът на основната карта е 1:1500. На всяка от тях има изобразен кръг, представляващ приблизителното разстояние, което може да се обхване за около 5 минути ходене пеш от мястото, където се намираме (отбелязано в неговия център). Квадратната мрежа през 10 см. (150 м от реалността), също спомага в преценката за разстоянията до различните обекти.

Ориентацията на картата за всяко табло е различна, в зависимост от неговото разположение и от коя негова страна се намираме. Картата е ориентирана по посока на движението, т.е. нагоре е изобразено пространството, откриващо се пред нас. Някои по-разпознаваеми знакови сгради са представени със стилизирано изображение на фасадата за по-лесна ориентацията при използването на картата. Използвани са пиктограмите, разработени за официалната туристическа карта, като мащабът позволява добавянето на още няколко слоя с обекти. Посочени са туристическите атракции, местата за настаняване, заведенията за хранене, спирките от градския транспорт с номерата на преминаващите автобусни линии, банкомати, аптеки и други важни за всеки турист обекти.

В таблото е включена и още една по-малка по размер карта в М 1:10000, с по-голям отрязък от населеното място, на която също е отбелязана текущата позиция, в която се намираме, обхватът на голямата карта и всички останали природни и туристически забележителности, имащи значение за подобряване на ориентацията ни в пространството. Картите на таблата помагат и да се състави пешеходен маршрут до по-далечни цели, да се прецени приблизителното разстояние и времето за достигане до тях.

Цялата текстова информация на картите е представена на два езика (български / английски).

В дясната част има QR-код, който при сканиране от мобилно устройство, води до същата карта, но на целия град, която може лесно да се разглежда и използва офлайн.

Проектът и реализацията на туристическите информационни табла са само част от цялостната идея за пешеходна навигация в град Пловдив. През последния половин век, градовете в развитите държави разработват подобни системи за навигация не само за да подобрят пешеходните пространства и да улеснят жителите и гостите му, но и да създават един вид емблема, бранд, чрез който градът става разпознаваем сред останалите и запомнящ се.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив