Въпреки протеста, ОбС на Пловдив прие новия ОУП на града

Въпреки протеста, ОбС на Пловдив прие новия ОУП на града. След повече от три часа и половина дебати и спорове, с 39 гласа „за“ стратегическият документ за развитието на града на тепетата беше одобрен. Не бяха приети предложенията на съветниците от ДБ и на независимия Слави Георгиев за отлагане и преразглеждане на точката. Присъстващите по време на цялата сесия на местния парламент протестиращи граждани освиркаха решението.  Сутринта те се събраха на  многоброен протест преди заседанието на ОбС с настояване местният парламент да върне предназначението като зелена площ на 81 дка в един от най-големите паркове в града – „Отдих и култура“. Теренът е предвиден в новия ОУП за застрояване с жилищни сгради на по 3 етажа. Въпросният имот, където преди години имаше идея да се изгради пловдивският Дисниленд, беше апортиран още по времето на кметуването на Иван Чомаков през 2013-та година и след сделката премина в частни ръце. Общата площ на терена е 131 дка, като предвидените за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца ОбС откупи от собственика чрез заменка за 7 апетитни имота в града. Теренът, намиращ се до Гребната база, е зелена площ от повече от 70 години. Новият ОУП на […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Общински съвет - Пловдив

Въпреки протеста, ОбС на Пловдив прие новия ОУП на града. След повече от три часа и половина дебати и спорове, с 39 гласа „за“ стратегическият документ за развитието на града на тепетата беше одобрен.

Не бяха приети предложенията на съветниците от ДБ и на независимия Слави Георгиев за отлагане и преразглеждане на точката.

Присъстващите по време на цялата сесия на местния парламент протестиращи граждани освиркаха решението.  Сутринта те се събраха на  многоброен протест преди заседанието на ОбС с настояване местният парламент да върне предназначението като зелена площ на 81 дка в един от най-големите паркове в града – „Отдих и култура“. Теренът е предвиден в новия ОУП за застрояване с жилищни сгради на по 3 етажа.

Въпросният имот, където преди години имаше идея да се изгради пловдивският Дисниленд, беше апортиран още по времето на кметуването на Иван Чомаков през 2013-та година и след сделката премина в частни ръце. Общата площ на терена е 131 дка, като предвидените за застрояване 81 дка са част от него. Останалите 50 дка преди няколко месеца ОбС откупи от собственика чрез заменка за 7 апетитни имота в града. Теренът, намиращ се до Гребната база, е зелена площ от повече от 70 години.

Новият ОУП на Пловдив противопостави ГЕРБ и ДБ. Съветниците от партията на Бойко Борисов гласуват „за“, „против“ бяха от ДБ.

Припомням, че миналата седмица Експертният съвет по устройство на територията прие окончателния проект за изменение на Общия устройствен план /ОУП/ на Пловдив. Планът касае развитието на Общината в следващите 15-20 години. Според главния архитект Димитър Ахрянов, в проекта се залагат повече зелени площи, регулиране на новите строежи и намаляване на процеса на презастрояване, както и създаване на рамка, която не може да се надскача.

Очаква се новия ОУП да влезе в сила след обнародване на сроковете в Държавен вестник, а евентуално постъпили жалби не спират неговото действие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

Харесайте Facebook страницата ни