Избори 2024

Водещи новини

Над 100 специализирани машини са в готовност за денонощното зимно дежурство в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Машини за зимно почистване
Снимка: община Пловдив

„Над 100 специализирани машини са в готовност за денонощното зимно дежурство в Пловдив, което започва на 6 декември и ще продължи до 15 март догодина. Миналата зима беше мека, но сме сигурни, че и при най-тежки условия можем да осигурим нормалното придвижване в града.“

Това заяви заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов след техническия преглед на автомобилите за зимно поддържане в базите на КМД и общинското предприятие „Чистота“.

Поддържането на уличната мрежа при зимни условия ще се извършва от 26 разпръсквача на сол, 51 снегорина и 8 челни товарача. За пешеходните зони, тротоарите и велоалеите ще се използват 3 мултифункционални машини и 6 роторни снегорина. Осигурени са и резервни  машини, като с тях общият брой е над 100.

„Новото е, че 10 от камионите са комбинирани – могат да работят и като разпръсквачи, и като снегорини.  Това гарантира, че във всеки от районите ще имаме оборудван снегорин с разпръсквач“, информира директорът на „Чистота“ Димитър Георгиев.

За 11-а поредна година по улиците на Пловдив няма да се разпръсква  пясък, обработват се само със сол и калциев дихлорид. Това е една от мерките срещу запрашаването на въздуха.

„Имаме достатъчни количества и от двата противообледенителни материала – над 3000 т сол и 50 т калциев дихлорид. Останаха ни от миналата зима. Ако и предстоящата е също така мека, както засега прогнозират метеоролозите,  това ще стигне.  Ако се наложи, ще доставим още“, каза Георгиев.

Той увери, че метеорологичните прогнози се следят непрестанно.  Дежурните в „Чистота“ всяка нощ правят обходи, за да се реагира веднага при влошаване на обстановката.  До 30 минути след подаден сигнал екипите тръгват по предварително утвърдени маршрути. Приоритетно се обработват мостовете и надлезите, улиците, по които се движи градският транспорт, около детските и учебни заведения, поликлиники, болници и други общественоважни институции.

Около 400 метачки ще чистят автобусните спирки, стълбите на пешеходните подлези, ще проправят пътеки по тротоарите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив