Избори 2024

Водещи новини

Новият ОУП на Пловдив ще гласува на днешното си заседание ОбС

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
ОУП Пловдив
Снимка: община Пловдив

Новият Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив ще гласува на днешното си заседание ОбС на града. Преди заседанието на местния парламент ще се проведе граждански протест, който се организира в социалните мрежи под мотото „Да запазим парк „Отдих и култура“ от застрояване.

Според инициаторите на протеста в новия ОУП се предвижда 81 дка от парка да бъде застроена с жилищни сгради на по 3 етажа и затова те ще настояват за промяна в новия ОУП във връзка с този имот.

Новият ОУП на Пловдив  ще противопостави ГЕРБ и ДБ в местния парламент. Съветниците от партията на Бойко Борисов ще гласуват „за“, съобщи в социалните мрежи лидерът на градската структура на партията екс кметът Иван Тотев. По думите му, с приемането на документа се затваря вратата на процеса на презастрояване в Пловдив.

„Против“ така предложения план са от ДБ. „Твърденията на община Пловдив, че проектът намалява застрояването в града, не отговарят на истината. Дори напротив – застрояване ще има и то много сериозно, при това без достатъчна инфраструктура и зелени площи за новите квартали“, категорични са от партията.

От там подчертават, че освен това, се променя и предназначението на вече реализирани зелени площи – нещо което е незаконно, като пример за това са въпросните 81 дка в парк „Отдих и култура“.

Презастрояването на централната градска част и районите на Пловдив ще продължава, ако се приеме изменението на ОУП на Пловдив във вида, в който е предложен за обсъждане в Общинския съвет, е становището и на „Съюз за Пловдив“ по повод на териториите в покрайнините на Пловдив, чиито собственици не могат да инвестират, докато местната управа не изготви устройствени планове.

Въпреки че нямат представителство в ОбС, от ПП в Пловдив също се обявиха против опасността от ликвидиране на зелени площи на Гребната база, заложена в новия ОУП на града.

От партията считат, че Пловдив трябва да се развива, като инвестициите в строителството и инфраструктурата не бива да се случват във вече презастроените части на града, нито върху зелени територии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив