Избори 2024

Водещи новини

ДБ Пловдив няма да подкрепи предложеното изменение на ОУП

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общински съветници - Демократична България
Снимка: Дарик / Искра Койчева

От „Демократична България“ Пловдив няма да подкрепят предложеното изменение на ОУП на града, което ще се гласува на утрешната сесия на ОбС.

Твърденията на община Пловдив в лицето на главния архитект Димитър Ахрянов, че проектът намалява застрояването в града, не отговарят на истината. Дори напротив – застрояване ще има и то много сериозно, при това без достатъчна инфраструктура и зелени площи за новите квартали, категорични са Добромира Костова, Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян.

Според Добромира Костова, новият ОУП отваря вратата на застрояване на последните останали свободни територии, което ще създаде огромен проблем с местата в градини и училища и  с градския транспорт.

„Зелените площи в Пловдив в новия ОУП в повечето случаи са маломерни и далеч под необходимия минимум за град с подобна структура и население. Това се засилва още повече от факта, че някои от тях смениха предназначението си и бяха отворени за застрояване, като големи терени зад хотел SPS, където може да се очаква да изникне цял нов квартал.

Освен това, се променя и предназначението на вече реализирани зелени площи – нещо което е незаконно, като пример за това са терени в парк „Отдих и култура“ (зад Братската могила), където 81 дка паркова територия сменя предназначението и ще бъде застроена с РЗП около 65 дка“, предупредиха съветниците.

„Това не трябва да се случва, защото това е необходимият зелен клин, който доставя чист въздух на иначе силно запрашения ни град“ подчерта Добромира Костова.

„Въпросният терен е с изградена алейна мрежа още преди десетилетия. Въпреки, че същата вероятно нарочно не се поддържа от Община Пловдив, пътеките с трошено – каменна настилка съществуват и към настоящия момент и са в по-добро състояние, отколкото алеите в други зелени площи в града. Според устройствените режими на територията, имотът попада в „зона за градски паркове и градини“, а не за строителство. В този смисъл промяната на предназначението на имота, която се предвижда в новия ОУП, е в нарушение на ЗУТ и би била достатъчно основание за отмяна на изменението на проекта в частта, касаеща имота – както от компетентния съд, така и от областния управител“, обясни още съветничката.

„Освен това, в новия ОУП не е заложен и така необходимия зелен пояс, който да изолира Пловдив от съседните селскостопански територии“, допълни Костова.

Според съветниците от „Демократична България“ в Общинския съвет на града, ако има положително становище по отношение на проекта, то може да е свързано единствено с частта „Културно наследство“ в новия ОУП, въпреки че и там съществуват пропуски.

Те са категорични, че се обръща внимание само на централната градска част, както и в стария ОУП и така например в „ Северен“ районът на ул. „Карловска“ остава без превантивна защита, въпреки че наскоро НИНКН излезе със заключение, че има нужда от такава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив