Избори 2024

Водещи новини

Тодор Чонов: Прилагаме всички възможни мерки за по-безопасни пешеходни пътеки

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Тодор Чонов: Прилагаме всички възможни мерки за по-безопасни пешеходни пътеки

Община Пловдив е готова да приложи иновативни мерки за допълнително обезопасяване на пешеходните пътеки в града, така че да се опази животът и здравето на хората. Това заяви заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов при срещата си с експерти от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП).

„Много от нормативната база, която регламентира пешеходните пътеки и светлинната сигнализация, е остаряла. Затова поискахме методическа помощ от утвърдени независими експерти как да премаркираме пешеходните пътеки, къде и какви изкуствени неравности да поставим. Решени сме да направим всичко възможно, за да предотвратим пътните инциденти с трагични последици. Само през последния месец дете и възрастен мъж загинаха на пешеходни пътеки. На това трябва да сложим край“, категоричен е Тодор Чонов.

Диана Русинова, която е председател на управителния съвет на ЕЦТП, лично дойде, за да инспектират заедно със заместник-кмета Тодор Чонов, директора на „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов и експерти от общинското предприятие две конкретни, но типични за много други места в Пловдив пешеходни пътеки.

Първата беше на бул. „Шести септември“ при кръстовището с ул. „Ламартин“  – пешеходна пътека между два светофара на булеварда с разделителна средна ивица, аналогична на тази по бул. „Христо Ботев“, на която загина възрастният мъж. След прецизен оглед Русинова препоръча  там да се поставят изкуствени изпъкнали напречни неравности тип „кабари“ на 5 метра от двете страни преди пътекатаи, като непосредствено отпред се положи и специална настилка за по-добро сцепление на гумите, когато се наложи внезапно спиране на автомобилите.

За заостряне вниманието на шофьорите ще допринесат също поставянето на пътни знаци с по-висок клас светоотразителност , както и такива с искрящо зелен фон на Д 17 – „Пешеходна пътека“.

За втората проверена „зебра“ – на ул. „Гладстон“, до Дома на културата „Борис Христов“, положена мозаечно със студен шприц пластик, Русинова препоръча да се премаркира с иновативен дълготраен продукт, който гарантира по-добра видимост за водачите на моторни превозни средства.

По думите на Тодор Чонов, избрана  след проведената обществена поръчка фирма обновява хоризонталната маркировка в целия град. До 14 септември трябва да бъдат премаркирани всички над 330 пешеходни пътеки край училища и детски градини.

„Където е възможно, ще направим допълнително обезопасяване с повдигнати пътеки или изкуствени неравности. Защото когато и светофари, и светещи пътни знаци не дават 100-процентови резултати, се налага механично да ограничаване скоростта на автомобилите, за да намалим пътния травматизъм.  Затова търсим съветите на експертите – да унифицираме работата по мерките за безопасност на движението в целия град“, подчерта Тодор Чонов.

Диана Русинова приветства усилията на общината да търси иновативни решения за безопасността на движението. От Европейския център за транспортни политики предстои да внесат в Министерството на регионалното развитие и благоустройство конкретни предложения за осъвременяване на правилата за хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация по пътищата, което в Пловдив среща подкрепа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив