Тодор Чонов: Пловдив може да закупи електробуси с финансиране по програми

Пловдив може да закупи електробуси с финансиране по програми, насочени към 10-те най-развити големи градове в страната. Това коментира във Фейсбук ресорният заместник-кмет на града на тепетата Тодор Чонов по повод оповестената от вчера информация, че Асеновград и Карлово са сред 40-те общини, които ще получат общо 100 млн. лв. чрез Националния план за възстановяване и устойчивост по мярката „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“. По думите на Тодор Чонов, Пловдив е останал извън тези общини не поради пропуск на администрацията, а защото бенефициентите по мярката са определени още при обявяване на процедурата на база изготвени анализи по „Националната концепция за пространствено развитие за периода 2013-2025 г. – актуализация  2019 г.”. „Това са градски общини в 6-те региона за планиране, в които има населени места с над 15 000 души. Друга подробност е, че кандидатстването задължително трябва да е в партньорство между минимум две общини и минимум един оператор на обществен транспорт, включително междуселищен, действащ на територията на една от общините-кандидати. Минималният размер на безвъзмездното финансиране е 2 млн. лв. с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8,3 млн. лв. с ДДС“, обяснява Тодор Чонов. И допълва, че градът на тепетата е сред допустимите […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Пловдив - изглед

Пловдив може да закупи електробуси с финансиране по програми, насочени към 10-те най-развити големи градове в страната. Това коментира във Фейсбук ресорният заместник-кмет на града на тепетата Тодор Чонов по повод оповестената от вчера информация, че Асеновград и Карлово са сред 40-те общини, които ще получат общо 100 млн. лв. чрез Националния план за възстановяване и устойчивост по мярката „Екологосъобразна мобилност – пилотна схема за подкрепа на устойчивата градска мобилност“.

По думите на Тодор Чонов, Пловдив е останал извън тези общини не поради пропуск на администрацията, а защото бенефициентите по мярката са определени още при обявяване на процедурата на база изготвени анализи по „Националната концепция за пространствено развитие за периода 2013-2025 г. – актуализация  2019 г.”.

„Това са градски общини в 6-те региона за планиране, в които има населени места с над 15 000 души. Друга подробност е, че кандидатстването задължително трябва да е в партньорство между минимум две общини и минимум един оператор на обществен транспорт, включително междуселищен, действащ на територията на една от общините-кандидати. Минималният размер на безвъзмездното финансиране е 2 млн. лв. с ДДС, а максималният не може да надхвърля 8,3 млн. лв. с ДДС“, обяснява Тодор Чонов.

И допълва, че градът на тепетата е сред допустимите бенефициенти за интегрирано градско развитие на програма „Развитие на регионите“, в която попадат и Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Мерките могат да включват всички видове инвестиции в инфраструктура и оборудване, въвеждане на интелигентни транспортни системи, дигитализация на транспорта и др.

„Точно сред тези мерки е и подмяната на подвижния състав на обществения транспорт с екологично чист, както и зарядна инфраструктура за чисти превозни средства. Именно затова създадохме общинското дружество „Екобус”, изготвен е и бизнес план. Направени са необходимите предпроектни проучвания. Разработени са двете маршрутни линии, с които ще се стартира. „Екобус” има пълна готовност да кандидатства за закупуването на 20 електрически автобуса веднага след отваряне на съответните процедури и програми“, категоричен е Тодор Чонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини