Строителството на градската железница на Пловдив ще започне до края 2025 г.

Строителството на градската железница на Пловдив ще започне до края 2025 г. В момента се изготвя техническата документация и предстои да бъде възложено проектиране. Това стана ясно на поредната работна среща за напредъка на проекта, в която участваха областният управител на Пловдив Ангел Стоев, представители на общините Пловдив, Асеновград, „Марица“, „Родопи“ и Куклен, ръководителят на проекта от страна на НКЖИ инж. Иван Бакалски и представители на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“. В първият етап на проекта е предвидено изграждането на вътрешния ринг на Градската железница в и около Пловдив, а вторият  – външният ринг, който ще включи и индустриалните зони край областния град. Строителството на градската железница е включено в обхвата на мегапроекта – „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, част в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Той  е на обща стойност 198 млн. лв. и се изпълнява от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.  В рамките на проекта ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „Шести септември“. „Успоредно с повдигането на линията на бул. „Копривщица“ между гара „Филипово“ и Централна жп гара, ще бъдат построени […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
ЖП релси - влак

Строителството на градската железница на Пловдив ще започне до края 2025 г. В момента се изготвя техническата документация и предстои да бъде възложено проектиране. Това стана ясно на поредната работна среща за напредъка на проекта, в която участваха областният управител на Пловдив Ангел Стоев, представители на общините Пловдив, Асеновград, „Марица“, „Родопи“ и Куклен, ръководителят на проекта от страна на НКЖИ инж. Иван Бакалски и представители на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“.

В първият етап на проекта е предвидено изграждането на вътрешния ринг на Градската железница в и около Пловдив, а вторият  – външният ринг, който ще включи и индустриалните зони край областния град.

Строителството на градската железница е включено в обхвата на мегапроекта – „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, част в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Той  е на обща стойност 198 млн. лв. и се изпълнява от Национална компания „Железопътна инфраструктура“.  В рамките на проекта ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „Шести септември“.

„Успоредно с повдигането на линията на бул. „Копривщица“ между гара „Филипово“ и Централна жп гара, ще бъдат построени и три спирки от градската железница. Първата ще бъде на Пещерско шосе (срещу магазин Кауфланд), следващата е на бул. „Шести септември“ и третата е на бул. „България“ в района на Окръжна болница“, съобщи Ангел Стоев.

„Подготвя се и документацията за избор на проектант за изпълнение на връзка между жп гара Крумово и Летище „Пловдив“, който е отделен проект и също е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.“, допълни инж. Бакалски.

През месец май  всяка община ще проведе директни срещи с НКЖИ, за да обсъди конкретни детайли, свързани с осъществяването му. Следващата съвместна среща е предвидена за средата на месец юни.

Припомням, че по трасето на градската железница на този етап се предвиждат следните спирки:

 • Жп гара Асеновград;
 • Маврудово, Крумово (с връзка към летище Пловдив);
 • Югоизточна индустриална зона Пловдив (в района на бившия завод „Пишещи машини“);
 • Централна жп гара Пловдив;
 • Пещерско шосе (срещу на магазин Кауфланд);
 • бул. „Шести септември“ (кръстовището с бул. „Копривщица“);
 • Бул. „България“ (Окръжна болница);
 • жп гара Филипово;
 • Войводиново (индустриална зона) ;
 • Скутаре (индустриална зона) ;
 • Радиново;
 • Бенковски;
 • Индустриална зона Пловдив – Север към с. Труд с връзка през ЖП гара Филипово;
 • Спирка “Тракия“ (бивша жп гара)
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини