Избори 2024

Водещи новини

Пловдив ще отбележи 147 години от Априлското въстание с шествие и възстановка

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Възстановка на Априлското въстание

На 20 април отбелязваме 147 години от избухването на Априлското въстание. Наричано още Априлската епопея, въстанието на българския народ от пролетта на 1876 година е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение за извоюването на независимостта на България от Османската империя, най-висшата проява на българската национална революция.

На 20 април 2023 г. (четвъртък) Пловдив ще почете делото и саможертвата на априлските въстаници с шествие, в което участие ще вземат ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника Пловдив, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Кочо Честименски“ и ОУ „Васил Петлешков“, както и възстановка, организирана от членовете на Комитет „Родолюбие” – пловдивското дружество, което си е поставило за задача да изучава и възвеличава бойните и културни подвизи на българите през вековете.

Честването на Априлското въстание в Пловдив е включено за първи път в Календара на културните събития на община Пловдив за 2023 г., Приложение № 1 към Решение № 582,  взето с протокол № 24 от 19.12.2022г. на Общински съвет – Пловдив, в част I.“ Събития, организирани от община Пловдив“, т. 1. „Национални и местни празници, чествания и годишнини“.

Сборният пункт за шествието е на пл. „Съединение”, а множеството ще потегли от там в 10:30 ч. В 10:45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча в подлеза на бившата аптека „Марица” (някога – затвора Таш капия). В 11:15 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия. В 12:00 ч. шествието ще пристигне до паметника на Васил Петлешков в градината „Цар Симеон”, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще се осъществи реконструкция-възстановка на „Съставяне на таен революционен комитет в Пловдив и обявяване на Априлското въстание“.

Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, „Комитет родолюбие“. Слово пред местата за памет ще изнесат Стоян Иванов, директор на РИМ- Пловдив, Мариана Мирчева, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“ и наследниците на рода Свещарови.

Маршрут

10.30 ч. – Сборен пункт и начало на шествието – пл. Съединение

Шествието се води от Комитет Родолюбие, следвано от ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника Пловдив, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Кочо Честименски“ и ОУ „Васил Петлешков“.

Около 10.45 ч. – Шествието пристига на паметна плоча в близост до подлеза на бившата аптека Марица, в началото на главната улица (някога – затвора Таш капия). Разказ на г-н Стоян Иванов, директор на РИМ – Пловдив, поднасяне на цветя.

Около 11.15 ч. – Пристигане до плочата на Братя Свещарови до Джумая джамия – поднасяне на цветя и разказ на г-жа Мариана Мирчева, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“ и наследница на рода Свещарови. Шествието се движи по главната улица

Около 12.00 ч. – Пристигане до паметника на Васил Петлешков в Цар Симеоновата градина – последна точка на шествието. Поднасяне на венци и цветя, слово на г-н Стоян Иванов. Възстановка на „Съставяне на таен революционен комитет в Пловдив и обявяване на Априлското въстание“.

Около 13.00 ч. – Край на събитието .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив