Пловдив ще отбележи 147 години от Априлското въстание с шествие и възстановка

На 20 април отбелязваме 147 години от избухването на Априлското въстание. Наричано още Априлската епопея, въстанието на българския народ от пролетта на 1876 година е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение за извоюването на независимостта на България от Османската империя, най-висшата проява на българската национална революция. На 20 април 2023 г. (четвъртък) Пловдив ще почете делото и саможертвата на априлските въстаници с шествие, в което участие ще вземат ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника Пловдив, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Кочо Честименски“ и ОУ „Васил Петлешков“, както и възстановка, организирана от членовете на Комитет „Родолюбие” – пловдивското дружество, което си е поставило за задача да изучава и възвеличава бойните и културни подвизи на българите през вековете. Честването на Априлското въстание в Пловдив е включено за първи път в Календара на културните събития на община Пловдив за 2023 г., Приложение № 1 към Решение № 582,  взето с протокол № 24 от 19.12.2022г. на Общински съвет – Пловдив, в част I.“ Събития, организирани от община Пловдив“, т. 1. „Национални и местни празници, чествания и годишнини“. Сборният пункт за шествието е на пл. „Съединение”, а множеството ще потегли от там в 10:30 ч. В 10:45 ч. ще бъдат поднесени цветя на […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Възстановка на Априлското въстание

На 20 април отбелязваме 147 години от избухването на Априлското въстание. Наричано още Априлската епопея, въстанието на българския народ от пролетта на 1876 година е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение за извоюването на независимостта на България от Османската империя, най-висшата проява на българската национална революция.

На 20 април 2023 г. (четвъртък) Пловдив ще почете делото и саможертвата на априлските въстаници с шествие, в което участие ще вземат ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника Пловдив, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Кочо Честименски“ и ОУ „Васил Петлешков“, както и възстановка, организирана от членовете на Комитет „Родолюбие” – пловдивското дружество, което си е поставило за задача да изучава и възвеличава бойните и културни подвизи на българите през вековете.

Честването на Априлското въстание в Пловдив е включено за първи път в Календара на културните събития на община Пловдив за 2023 г., Приложение № 1 към Решение № 582,  взето с протокол № 24 от 19.12.2022г. на Общински съвет – Пловдив, в част I.“ Събития, организирани от община Пловдив“, т. 1. „Национални и местни празници, чествания и годишнини“.

Сборният пункт за шествието е на пл. „Съединение”, а множеството ще потегли от там в 10:30 ч. В 10:45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча в подлеза на бившата аптека „Марица” (някога – затвора Таш капия). В 11:15 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия. В 12:00 ч. шествието ще пристигне до паметника на Васил Петлешков в градината „Цар Симеон”, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще се осъществи реконструкция-възстановка на „Съставяне на таен революционен комитет в Пловдив и обявяване на Априлското въстание“.

Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, „Комитет родолюбие“. Слово пред местата за памет ще изнесат Стоян Иванов, директор на РИМ- Пловдив, Мариана Мирчева, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“ и наследниците на рода Свещарови.

Маршрут

10.30 ч. – Сборен пункт и начало на шествието – пл. Съединение

Шествието се води от Комитет Родолюбие, следвано от ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника Пловдив, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Кочо Честименски“ и ОУ „Васил Петлешков“.

Около 10.45 ч. – Шествието пристига на паметна плоча в близост до подлеза на бившата аптека Марица, в началото на главната улица (някога – затвора Таш капия). Разказ на г-н Стоян Иванов, директор на РИМ – Пловдив, поднасяне на цветя.

Около 11.15 ч. – Пристигане до плочата на Братя Свещарови до Джумая джамия – поднасяне на цветя и разказ на г-жа Мариана Мирчева, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“ и наследница на рода Свещарови. Шествието се движи по главната улица

Около 12.00 ч. – Пристигане до паметника на Васил Петлешков в Цар Симеоновата градина – последна точка на шествието. Поднасяне на венци и цветя, слово на г-н Стоян Иванов. Възстановка на „Съставяне на таен революционен комитет в Пловдив и обявяване на Априлското въстание“.

Около 13.00 ч. – Край на събитието .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини