Избори 2024

Водещи новини

Стартира проект за енергийна ефективност в 3 детски градини в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Стартира проект за енергийна ефективност в 3 детски градини в Пловдив

Със символични първи копки днес беше даден старт на проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и изграждане на фотоволтаични електроцентрали в три детски градини на територията на града.

Детските градини „Еделвайс“ и „Десислава“ в район „Тракия“, както и ДГ „Светлина“ в „Южен“ са обектите, в които предстои да се въведат мерките за спестяване на енергия и намаляване на въглеродните емисии.

Строително-монтажните работи по сградите включват подмяна на дограмата, поставяне на топло- и хидроизолация, подмяна на отоплителните инсталации и ремонт на покривите. Проектът, по който ще се изградят и фотоволтаични системи на покривите на градините, ще осигури производство на електроенергия за собствени нужди, ще се монтира и соларна система.

На първата церемония днес в ДГ „Еделвайс“ присъстваха кметът Здравко Димитров, районният кмет на „Тракия“ Костадин Димитров, директорката на градината Надя Загорска, заместник-кметът на район „Южен“ Атанаска Тунтова , в който се намира ДГ „Светлина“, и част от екипа на проекта. Ето какво коментираха те:

„Както обещах в началото на мандата създаваме най-добрите условия за децата в градините. Така те ще се чувстват по-комфортно“, каза Здравко Димитров, а районният кмет допълни: „ С изграждането на тези централи разходите ще паднат и градините ще имат повече пари в бюджета, с което ще развиват други свои дейности“.

Проектът за енергийна ефективност е на обща стойност 2 799 028,90 лв. с ДДС, от които безвъзмездната финансова помощ е 2 346 798 лв., а дейностите по него ще приключат в края на април следващата година. Той се осъществява с финансовата подкрепа на програма “Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив