ВМРО питат кмета Здравко Димитров за Бетонния мост, готови са на протест

Заради предстоящото намерение за затваряне на Бетонния мост, от ВМРО отправят въпроси към кмета Здравко Димитров. „Воеводите“ са получили редица сигнали от притеснени граждани, тъй като съоръжението е главна пътна артерия без адекватна алтернатива за жителите на район „Южен“, като връзка с останалите райони на града. От ВМРО отчитат за утежняващо ситуацията и обстоятелството, че Кукленско шосе е изключително обикалящ пътен маршрут, с наличие на компроментирана пътна настилка и предпоставка за възникване на пътни произшествия, поради трафика, който преминава в този участък, както и поради затворените пътни възли около Централна гара. Друг съществен момент, който притеснява много хората от района заради затварянето на Бетонния мост е, че на 15 септември започва и учебната година и това допълнително ще натовари пътната мрежа в „Южен“, както и в целия град. ВМРО са и силно скептични към приключването на ремонтите на бул. „Александър Стамболийски“, „Модър- Царевец“, пробива под Гарата и на ул. „Даме Груев“. Неясен остава и въпросът след приключването на дейностите, като ангажимент по реконструкцията на Бетонния мост от страна на НКЖИ, в какъв срок община Пловдив ще осъществи нейният ангажимент по проекта от южната и северната страна, извън сервитута на НКЖИ и има ли осигурено финансиране за това, подчертават съветниците. От ВМРО питат още обмислени ли са адекватни алтернативни маршрути […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Бетонен мост в Пловдив

Заради предстоящото намерение за затваряне на Бетонния мост, от ВМРО отправят въпроси към кмета Здравко Димитров. „Воеводите“ са получили редица сигнали от притеснени граждани, тъй като съоръжението е главна пътна артерия без адекватна алтернатива за жителите на район „Южен“, като връзка с останалите райони на града.

От ВМРО отчитат за утежняващо ситуацията и обстоятелството, че Кукленско шосе е изключително обикалящ пътен маршрут, с наличие на компроментирана пътна настилка и предпоставка за възникване на пътни произшествия, поради трафика, който преминава в този участък, както и поради затворените пътни възли около Централна гара.

Друг съществен момент, който притеснява много хората от района заради затварянето на Бетонния мост е, че на 15 септември започва и учебната година и това допълнително ще натовари пътната мрежа в „Южен“, както и в целия град.

ВМРО са и силно скептични към приключването на ремонтите на бул. „Александър Стамболийски“, „Модър- Царевец“, пробива под Гарата и на ул. „Даме Груев“.

Неясен остава и въпросът след приключването на дейностите, като ангажимент по реконструкцията на Бетонния мост от страна на НКЖИ, в какъв срок община Пловдив ще осъществи нейният ангажимент по проекта от южната и северната страна, извън сервитута на НКЖИ и има ли осигурено финансиране за това, подчертават съветниците.

От ВМРО питат още обмислени ли са адекватни алтернативни маршрути за придвижване на гражданите на „Южен“ от страна на Община Пловдив и синхронизирано ли е това с КАТ, има ли одобрен и съгласуван проект за реконструкция на пътния възел „Бетонен мост“ от ЕСУТ и влязло  в сила разрешение, кога цялостният проект ще бъде показан на обществеността в града и кога е предвидено да започнат дейностите по изграждането и реконструкцията на жп линията в участъка под съоръжението.

Съветнците очакват отговори на въпросите си на първата сесия на Общински съвет, следваща питането им.

„Темата за пътнен възел „Бетонен мост“ е силно чувствителна за гражданите на „Южен“, особено в условията на множество активни ремонтни дейности и временна реорганизация на движението, силно затрудняваща нормалния трафик в района, поради което сме готови за предприемане на протестни действия заедно с местните жители“, казват още „воеводите“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини