Избори 2024

Водещи новини

Рекордни приходи от над 4,2 млн. лв. от Синя зона и паркингите в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Синя зона, паркиране

Над 4,2 млн. лв. са постъпилите в общината приходи от дейността на ОП „Паркиране и репатриране“ от януари до юни. Ако се запазят същите темпове, събраната миналата година рекордна сума от 8,3 милиона се очертава не само да се запази, но и да бъде надмината.

„С над 2 милиона лева повече са приходите от платеното паркиране в сравнение с 2019 г. – въпреки че от 2018-а насам цените не са увеличавани. Един час престой в „Синя зона“ си е все два лева, не е променяна и тарифата на общинските паркинги“, коментира кметът Здравко Димитров, след като му бяха представени отчетите за първото полугодие.

Според него „Синя зона“ до голяма степен изпълнява целите, заради които e създадена още през 2009 година – ограничаване на трафика и въвеждане на ред при паркирането в централната градска част. Към нея вече са приобщени над 100 улици с над 2200 паркоместа, като на всички живеещи в тези квартали е предоставена възможност за абонамент на атрактивни цени. Присъединяват се и пътни отсечки в районите „Северен“ и „Западен“, където напоследък също се отчита засилено напрежение в трафика и паркирането.

„Има възможност и за по-евтино паркиране при заплащане чрез паркинг автоматите – 1 лев за 30 минути. След последната обществена поръчка за нови 15 паркомата общият им брой ще нарасне на 98, така че цялата „Синя зона“ ще бъде обхваната. Тези машини, наред със SMS-ите, стават все по-предпочитано средство за заплащане.  Така субективният човешки фактор рязко губи доминиращото до неотдавна влияние“, отбеляза директорът на „Паркиране и репатриране“ инж. Ненко Калакунов.

Заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов допълни, че неслучайно в стартиралия проект за надграждане на електронно-билетната система в градския транспорт е включено и платеното паркиране.

„Защото когато говорим за смарт сити, за градска мобилност от нов тип, трябва да предоставим възможността чрез едно мобилно  приложение да се заплаща и паркирането, и билетът в градския транспорт, и наемането на електрически скутер и велосипед“, каза Чонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив