Избори 2024

Водещи новини

Спасиха живота на украйнски бежанец с безкръвна операция в УМБАЛ „Свети Георги“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Клиника по съдова хирургия - УМБАЛ Свети Георги
Снимка: УМБАЛ Свети Георги

52-годишен мъж с надбъбречна аневризма и опасност за живота бе спасен чрез иновативния метод EVAR, приложен за първи път в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив.

Мъжът е докаран в университетската болница в тежко състояние със силни коремни болки. Преди постъпването му е лекуван в друго лечебно заведение, където е извършен скенер, установяващ разширение на коремната аорта – аневризма и съмнение за нейното разкъсване. След консултация с дежурния екип, болният е приет в Клиника по съдова хирургия на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив.

Нов скенер изяснява, че разширението на коремната аорта е на нивото на бъбречните артерии и потвърждава нейното разкъсване. Операцията за отстраняването й е толкова тежка, че пациентът не би могъл да оцелее след нея. Тогава началникът на клиниката доц. д-р Богомила Чешмеджиева предлага безкръвния метод EVAR.

Тъй като стентът, нужен за извършване на процедурата, не е наличен в България се е наложило неговото поръчване от чужбина. Имайки предвид тежкото състояние на пациента и животозастрашаващото кървене, екип от анестезиолози, ръководен от д-р Христо Миновски започва стабилизиране на общото състояние на болния, за да оцелее до пристигането на импланта.

Животоспасяващата процедура e извършена в хибридна операционна зала от доц. д-р Богомила Чешмеджиева, доц. д-р Наделин Николов и д-р Стефан Станев, незабавно след доставянето на стента. За щастие цялата интервенция приключва благополучно и мъжът е изписан на четвъртия ден.

Пациентът е бивш военен от Украйна, страдащ от тежка хипертония и диабет. Преди 4 месеца евакуират него и близките му от зона на активни бойни действия, като успяват да достигнат до България. През юни получава инсулт, който допълнително влошил състоянието му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив