Избори 2024

Водещи новини

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в УМБАЛ „Свети Георги“

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Отделение по фтизиатрия - УМБАЛ Свети Георги
Снимка: УМБАЛ "Свети Георги"

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Те ще се извършват в приемно-консултативния кабинет на адрес бул. „Пещерско шосе“ 66 по време на “Седмицата на отворените врати” от 12 до 16 септември от 8:00 до 13:00 часа. Могат да бъдат насочвани и пациенти от общопрактикуващите лекари и специализираните практики.

Ще бъдат извършени скрининг на риска от туберкулоза, консултации, а на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи и допълнителни изследвания.

По време на кампанията скринингите ще се извършат чрез анкета на четири езика – български, английски, руски и украински.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в европейския регион на СЗО и постоянния спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона и тази заплаха не следва да бъде подценявана в условията на продължаващата пандемия от КОВИД 19. По данни на СЗО през 2020 година в световен мащаб 9,9 милиона са заболелите от туберкулоза, 1,5 милиона са починали от заболяването, а от 2000 година до сега са спасени около 66 милиона живота чрез правилна диагностика и лечение. През 2019 година в европейския регион в СЗО случаите на туберкулоза 246 000, 20 000 души са починали от заболяването, а 70 000 хиляди са лицата с мултирезистентна туберкулоза.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив