Избори 2024

Водещи новини

Скандалът в УХТ Пловдив стига до националното представителство на студентските съвети

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Национално представителство на студентските съвети
Снимка: Фейсбук

Казусът в Университета по хранителни технологии в Пловдив, свързан със скандалите между проф. д-р Пламен Моллов и студентите, ще бъде разгледан на Изпълнителен съвет от Национално представителство на студентските съвети в Република България. Това потвърди за Дарик радио представителят на организацията Мариян Ников. Той уточни, че до ръководството на съвета са пристигнали документите и на двете страни, които ще бъдат разгледани на заседание, което се очаква да се проведе в средата на ноември.

След като се запознае детайлно с документацията 9-членният състав на Изпълнителния съвет ще излезе със становище. Не е изключено казусът в УХТ Пловдив да бъде обсъден и на Общото събрание на студентските съвети, в което участват представители на 52 висши учебни заведения в България и което ще се проведе на 25 ноември в София.

Дарик радио очаква и становище по случая на акад. проф. дмн Лъчезар Трайков, председател на Съвета на Ректорите в Република България.

Студентският съвет на Университета по хранителни технологии уличи ректора си Пламен Моллов в лъжа и го обвини, че води война със студентите си. Това се случи след като Моллов написа протестно писмо, включително и до председателя на НС Вежди Рашидов, в което остро изразява несъгласието си с лекция на университетски форум, свързана с корупционните практики в България. По повод изнесена в медиите информация за злоупотреби в УХТ Пловдив, Моллов прекратява студентските права и на председателя на Студенсткия съвет Пламен Петров, с мотива „уронване на престижа“.

Междувременно тази неделя (30.10.11 г.) в сайта на УХТ бе публикувана заповед на ректора с дата от понеделник (31.10.22 г.) за временно прекъсване на учебната дейност на 3 ноември. Официалното становище е, че Съюзът на студентите по хранителна индустрия и туризъм искат да провеждат среща в сградата на университета. По-късно публикацията бе променена и качена днес с друго съобщение за среща на студентите с академичното ръководство.

Това е безпрецедентна заповед. Ректорът в момента налага собствени политики, работейки с паралелен студентски съвет, коментираха председателят на Студентския съвет в момента Пламен Петров и бившият председател инж. Иво Финков.

Още през март т.г. от МОН извършват проверка на УХТ (по сигнал на студентите за различни нарушения) и резултатите от нея са публикувани на интернет страницата на Министерството на образованието и науката, раздел „Висше образование“, секция „Информация за извършените проверки във ВУ“.  За установените при проверката обстоятелства и направените препоръки министърът на образованието и науката е уведомил ректора Пламен Моллов и е поставил срок за изпълнение до края на 2022 година.

Екипът на Дарик радио отправи покана към проф. д-р Пламен Моллов и представителите на Студентския съвет в Университета по хранителни технологии на открит дебат na 11.11.22 г. (петък) по всички спорни казуси за изясняване на обективната истина. Пламен Петров и Иво Финков приеха поканата и се съгласиха да участват в предаване. Очаква се отговорът и на ректора на университета.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив