С решение на Окръжен съд – Пловдив Георги Гергов спечели делото за Панаира

С решение на съдия Симеон Захариев от Окръжен съд Пловдив варненските акции на Панаира остават окончателно в Георги Гергов. На принципа на случайното разпределение, магистратът за трети път разглежда казуса. Захариев вече отхвърли жалбата на кмета Здравко Димитров срещу вдигането на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, а самия градоначалник след това не поиска да оспори казуса. „Въпреки че в решението пише, че е необжалваемо, налична е съдебна практика, която допуска обжалване от страна на Агенция по вписванията. Предвид значимостта на засегнатия обществен интерес по казуса с Международен панаир Пловдив разчитам, че Агенцията ще направи възможното, за да го опази и ще инициира обжалване на решението на Окръжния съд“, коментира пред Дарик председателят на групата общински съветници от ДБ Пловдив адвокат Веселина Александрова. По думите й, времевият прозорец, създаден от отказа на Търговския регистър да впише варненските акции на Панаира в дружеството „Пълдин Туринвест“ (контролирано от Гергов), за съжаление не бил използван така, че да се защити интересът на държавата и Пловдив по казуса, и виновни за това са ГЕРБ. Иван Портних: Проблемът с варненските акции в Пловдивския панаир е на Пловдив „През същото това време се проведе сесия на ОбС на Варна, на която можеше да се разгледа внесеното още през януари […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Международен панаир Пловдив
Снимка: Международен панаир Пловдив

С решение на съдия Симеон Захариев от Окръжен съд Пловдив варненските акции на Панаира остават окончателно в Георги Гергов. На принципа на случайното разпределение, магистратът за трети път разглежда казуса. Захариев вече отхвърли жалбата на кмета Здравко Димитров срещу вдигането на капитала на дружеството „Пълдин туринвест“, а самия градоначалник след това не поиска да оспори казуса.

„Въпреки че в решението пише, че е необжалваемо, налична е съдебна практика, която допуска обжалване от страна на Агенция по вписванията. Предвид значимостта на засегнатия обществен интерес по казуса с Международен панаир Пловдив разчитам, че Агенцията ще направи възможното, за да го опази и ще инициира обжалване на решението на Окръжния съд“, коментира пред Дарик председателят на групата общински съветници от ДБ Пловдив адвокат Веселина Александрова.

По думите й, времевият прозорец, създаден от отказа на Търговския регистър да впише варненските акции на Панаира в дружеството „Пълдин Туринвест“ (контролирано от Гергов), за съжаление не бил използван така, че да се защити интересът на държавата и Пловдив по казуса, и виновни за това са ГЕРБ.

Иван Портних: Проблемът с варненските акции в Пловдивския панаир е на Пловдив

„През същото това време се проведе сесия на ОбС на Варна, на която можеше да се разгледа внесеното още през януари предложение на съветниците от ДБ в морския град за отмяна на апорта. Това обаче не се случи, защото искането им не беше прието. По този начин варненските общински съветници на ГЕРБ отхвърлиха изобщо възможността предложението за акциите на Панаира да бъде преразгледано, а лидерът им Бойко Борисов неглижира казуса, изобщо не се опита да им повлияе да вземат друго решение и ги остави на свобода да довършат сделката така, както е започната“, коментира Александрова.

Тя припомни с ирония и показните изказвания от последните дни на Бойко Борисов в негов стил, че ще вкара Закон, който „да забранява дори строежът на къщичка за птици в Панаира“, но не коментира нито веднъж концентрацията на акции на международното изложение  в ръцете на един човек – Георги Гергов.

Припомням, че около преди седмица Гергов обжалва отказа на Търговския регистър да впише варненските акции на Панаира в контролираното от него дружество „Пълдин Туринвест“, а по искане на “Демократична България” в Пловдив докладчикът по делото беше избран публично.

На практика с решението на съдия Захариев, което дава задължителни инструкции на Агенция по вписванията – търговски регистър, да извърши желания апорт, пътят за сделката за придобиване на над 79% от контрола върху Панаира от Гергов е свободен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини