Провал и на втората извънредна сесия за съдбата на пловдивския Панаир

Провал и на втората извънредна сесия за съдбата на пловдивския Панаир. Причината – отново липса на кворум, заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и автентичното местно БСП, от което левицата, начело с Корнелия Нинова, се разграничиха. Единствената точка в дневния ред на заседанието беше промяна на решението на местния парламент от 19 декември, прието с гласовете на ГЕРБ и на автентичното местно БСП, с което на практика бизнесменът Георги Гергов придобива над 79% от капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“, стопанисващо Панаира. Така, ставайки мажоритарен собственик, Гергов може да взима еднолични решения за Международното пловдивско изложение с 350 декара земи и имоти към него. Вчера стотици пловдивчани излязоха  на протестно шествие заради съдбата на Панаира. Част от тях днес отново присъстваха на извънредната сесия на Общинския съвет. Хората се опасяват, че ако Гергов придобие контролния пакет акции, Панаира ще бъде превърнат в строителна площадка. На извънредното заседание на местния парламент присъстваха двама от председателите на Парламента Никола Минчев от ПП и Кристиян Вигенин от БСП, двама от лидерите на ДБ – Христо Иванов и Ивайло Мирчев, както и трима от пловдивските депутати – Росен Костурков от ПП, Иван Петков-Бебето от БСП и Йордан Иванов от ДБ. Всички те подкрепиха исканията на протестиращите. […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Провал и на втората извънредна сесия за съдбата на пловдивския Панаир
Снимка: Фейсбук / Манол Пейков

Провал и на втората извънредна сесия за съдбата на пловдивския Панаир. Причината – отново липса на кворум, заради отсъствието на съветниците от ГЕРБ и автентичното местно БСП, от което левицата, начело с Корнелия Нинова, се разграничиха.

Единствената точка в дневния ред на заседанието беше промяна на решението на местния парламент от 19 декември, прието с гласовете на ГЕРБ и на автентичното местно БСП, с което на практика бизнесменът Георги Гергов придобива над 79% от капитала на дружеството „Пълдин Туринвест“, стопанисващо Панаира. Така, ставайки мажоритарен собственик, Гергов може да взима еднолични решения за Международното пловдивско изложение с 350 декара земи и имоти към него.

Вчера стотици пловдивчани излязоха  на протестно шествие заради съдбата на Панаира. Част от тях днес отново присъстваха на извънредната сесия на Общинския съвет. Хората се опасяват, че ако Гергов придобие контролния пакет акции, Панаира ще бъде превърнат в строителна площадка.

На извънредното заседание на местния парламент присъстваха двама от председателите на Парламента Никола Минчев от ПП и Кристиян Вигенин от БСП, двама от лидерите на ДБ – Христо Иванов и Ивайло Мирчев, както и трима от пловдивските депутати – Росен Костурков от ПП, Иван Петков-Бебето от БСП и Йордан Иванов от ДБ. Всички те подкрепиха исканията на протестиращите.

От градската структура на ГЕРБ и на БСП вече заявиха, че определят действията на ДБ по отношение на казуса като политически ПР и  няма да участват в него.

Датата на днешната сесия не бе посочена случайно от съветниците, поискали провеждането й. Малко по-късно, за 13 часа, е насрочено извънредно общо събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“, на което ще бъде направен опит за увеличение на капитала на дружеството.

Очаква се кметът Здравко Димитров отново да спази закона и да обжалва решението на дружеството. От ДБ вече го призоваха за това.

В залата на Общинския съвет се чуха и призиви за протест по време на общото събрание на дружеството, контролиращо Панаира.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини