Пловдивският общински съвет ще гласува днес присъединяването на Белащица към Пловдив

Пловдивският общински съвет ще гласува днес принципно съгласие дали Белащица да се присъедини към града на тепетата, като запази статута си на село и стане 7-то кметство на града. Инициативният комитет за отделянето на Белащица от Община Родопи внесе в края на септември в местните парламента на двете общини подписката на хората на селото за провеждане на референдум. Събрани са 33 листа с 490 подписа, положени собственоръчно от жители с постоянен адрес в селото. Предстои сесия по казуса да насрочи и община Родопи. Според Инициативния комитет на селото, основните ползи за жителите на Белащица да станат част от втория по големина град, са ежедневно сметосъбиране, почистване, градски транспорт и подобряване на инфраструктурата. Сесия по казуса трябва да проведе и Общинския съвет на Родопи. Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи и присъединяване към Пловдив беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май. Хората подчертаха тогава пред Дарик, че кредитът им на доверие към Община Родопи вече е изчерпан, защото нищо от обещаното по отношение на спиране на дейността на съоръженията и добива на инертни материали от кариерите над селото, не е направено. Не се работи и по изграждане на водопроводна мрежа, въпреки че заради мащабното […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
село Белащица
Снимка: Фейсбук

Пловдивският общински съвет ще гласува днес принципно съгласие дали Белащица да се присъедини към града на тепетата, като запази статута си на село и стане 7-то кметство на града.

Инициативният комитет за отделянето на Белащица от Община Родопи внесе в края на септември в местните парламента на двете общини подписката на хората на селото за провеждане на референдум.

Събрани са 33 листа с 490 подписа, положени собственоръчно от жители с постоянен адрес в селото. Предстои сесия по казуса да насрочи и община Родопи.

Според Инициативния комитет на селото, основните ползи за жителите на Белащица да станат част от втория по големина град, са ежедневно сметосъбиране, почистване, градски транспорт и подобряване на инфраструктурата. Сесия по казуса трябва да проведе и Общинския съвет на Родопи.

Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи и присъединяване към Пловдив беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май. Хората подчертаха тогава пред Дарик, че кредитът им на доверие към Община Родопи вече е изчерпан, защото нищо от обещаното по отношение на спиране на дейността на съоръженията и добива на инертни материали от кариерите над селото, не е направено. Не се работи и по изграждане на водопроводна мрежа, въпреки че заради мащабното строителство в Белащица, населеното място е един от най-сериозните финансови донори към бюджета на Община Родопи.

Предстои сесия по казуса да насрочи и община Родопи. Ако предложението се подкрепи, следват необходимите законови процедури за неговото прилагане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини