Избори 2024

Водещи новини

Пловдивският общински съвет ще гласува днес присъединяването на Белащица към Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
село Белащица
Снимка: Фейсбук

Пловдивският общински съвет ще гласува днес принципно съгласие дали Белащица да се присъедини към града на тепетата, като запази статута си на село и стане 7-то кметство на града.

Инициативният комитет за отделянето на Белащица от Община Родопи внесе в края на септември в местните парламента на двете общини подписката на хората на селото за провеждане на референдум.

Събрани са 33 листа с 490 подписа, положени собственоръчно от жители с постоянен адрес в селото. Предстои сесия по казуса да насрочи и община Родопи.

Според Инициативния комитет на селото, основните ползи за жителите на Белащица да станат част от втория по големина град, са ежедневно сметосъбиране, почистване, градски транспорт и подобряване на инфраструктурата. Сесия по казуса трябва да проведе и Общинския съвет на Родопи.

Референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи и присъединяване към Пловдив беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май. Хората подчертаха тогава пред Дарик, че кредитът им на доверие към Община Родопи вече е изчерпан, защото нищо от обещаното по отношение на спиране на дейността на съоръженията и добива на инертни материали от кариерите над селото, не е направено. Не се работи и по изграждане на водопроводна мрежа, въпреки че заради мащабното строителство в Белащица, населеното място е един от най-сериозните финансови донори към бюджета на Община Родопи.

Предстои сесия по казуса да насрочи и община Родопи. Ако предложението се подкрепи, следват необходимите законови процедури за неговото прилагане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив