Избори 2024

Водещи новини

Окончателното решение за пробива под Водната палата ще се вземе от ОбС

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общински съвет - Пловдив

Окончателното решение за пробива под Водната палата ще се вземе от ОбС на Пловдив. Десетки граждани, експерти и представители на Община Пловдив се събраха в залата на местния парламент, за са обсъдят проекта. Дебатите продължиха близо 4 часа. Предложенията, между които да се спре окончателно строителството на пробива, да се измени проектът, както и в негова защита, ще бъдат входирани до ОбС и след тяхното обработване, те ще бъдат представени на съветниците.

Докато не се промени подробният устройствен план (ПУП) на централната градска част, всичко около пробива до Водната палата е незаконно и ще доведе до големи щети, заявиха от пловдивската организация на партия КОД след днешното обсъждане на проекта на транспортното съоръжение. „На извънредната сесия на Общинския съвет на 26 октомври беше взето решение след 45 дни на местния парламенн да бъде представен цялостен проект в двете му фази. За да стане това, трябва да се промени подробният устройствен план, защото към бъдещото съоръжение се присъединяват зелените площи. А и в стария ПУП и в Общия устройствен план това е територия, отредена за зеленина”, заяви председателят на КОД – Пловдив Пепа Деведжиева. Тя и заместникът й Ивайло Спасов призоваха съветниците да обърнат внимание дали взетото от тях решение ще бъде изпълнено.

На общественото обсъждане Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики представи анализ на трафика по възловото кръстовище на булевардите „Цар Борис Трети“ и „Марица-юг“. „Защо такъв анализ със симулации не беше изготвен от общината още преди да се пристъпи към реализацията на проекта и да бъде представен на пловдивчани?“, попита Пепа Деведжиева. Ивайло Спасов пък акцентира върху липсата на анализ за шума, който предшества и ще се породи след реализацията на проекта, защото в района има учебни заведения.

От КОД подчертаха, че общественото обсъждане е бил насрочено в 10 часа – време, което може би е удобно за администрацията, но не и за гражданите, които са на работа.

Припомням, че ОбС на града спря временно строителството на съоръжението. За срок от 45 дни трябва да бъдат изслушани всички страни по казуса – несъгласните с пробива пловдивчани, експерти, урбанисти и гилдии. Обмисля се и преработка на проекта с включване на леви завои и кръгово движение, но това най-вероятно ще го оскъпи.

По време на дебатите кметът Здравко Димитров заяви, че ако проектът не се реализира, има опасност Пловдив да загуби 9-те милиона лева, отпуснати от ЕС за съоръжението.

Документацията на проекта е публикувана на интернет страницата на Общината, налична е и на място в дирекция „Строителство и инвестиции“ на пл. „Централен“ № 1, съобщиха от администрацията. Мнения, становища, препоръки по проекта могат да бъдат предоставяни на място по време на обсъждането, както и в писмен вид  в деловодството на общината или на електронната поща: [email protected] в срок до 5 декември.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив