Избори 2024

Водещи новини

Създават постоянен съвет за превенция на домашното насилие в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Създават постоянен съвет за превенция на домашното насилие
Снимка: Апелативна прокуратура – Пловдив

Постоянен съвет за превенция на домашното насилие с участието на прокурори, съдии, полицаи, представители на местната власт и неправителствени организации ще бъде създаден в Пловдив, а участниците в него ще се събират на всеки три месеца.

Това стана ясно днес на кръгла маса „Не на насилието. Законът и мерките за защита на пострадалите“, която се проведе по инициатива на Апелативна прокуратура – Пловдив.

В срещата участваха Иван Перпелов, прокурор в АП-Пловдив, Галина Андреева – Минчева, заместник окръжен прокурор, Чавдар Грошев, районен прокурор, Атанас Илиев, зам.-районен прокурор, Виделина Куршумова, съдия в Окръжен съд-Пловдив, Александър Точевски, зам.-председател на Районен съд-Пловдив, Димитър Ангелов и Мария Димитрова от ОД на МВР – Пловдив, Веселина Ботева, директор на дирекция „Социална политика“ в община Пловдив, Надя Танева, директор на „Социално подпомагане“.

Кръглата маса се проведе по идея и съвместно със сдружение „Зонта клуб“-Пловдив, организация, която се занимава изключително с подкрепа на пострадалите от домашно насилие. Участие в срещата взе Невена Божилова, президент на „Зонта клуб“, както и още пет представители на сдружението. В дискусията се включиха Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив, Антоанета Саралийска, специалист „Младежки дейности“ в БЧК-Пловдив, трима доброволци от Младежката организация на БЧК. На кръглата маса участваха адвокат Мишо Гръблев от фондация „Да“,  неправителствена организация, която защитава жертвите на домашно насилие и Боряна Узунова, управител на Кризисен център за настаняване на пострадали жени.

В проведените обсъждания активно участие взеха актрисата Десислава Бакърджиева и адвокат Силвия Величкова, които са лица на организираната от „Зонта клуб“ кампания за борба срещу насилието.

В началото на срещата прокурор Иван Перпелов изнесе статистическа информация за случаите на домашно насилие и запозна участниците в кръглата маса с вътрешноведомствените актове и създадената организация в държавното обвинение на работа по преписки, свързани с домашното насилие. Заместник-окръжният прокурор Галина Андреева – Минчева описа методиката на работа на прокурорите от Районна и Окръжна прокуратура  по сигнали за такива престъпления от момента на постъпване на жалба в прокуратурата. Тя подчерта създадения ред за приоритетно обработване на този вид преписки. Думата взе районният прокурор Чавдар Грошев, който сподели за организацията в РП-Пловдив и съществуващи законодателни проблеми и пропуски, създаващи затруднения в работата на държавното обвинение. Атанас Илиев, зам.районен прокурор, посочи и трудности по доказване на деяния, свързани с домашното насилие, дължащи се най-вече на затруднения при разпита на пострадалите.

Подробности относно реда за подаване на жалба за домашно насилие и създадената съдебна процедура изнесоха съдиите Виделина Куршумова и Александър Точевски, които за пореден път констатираха пропуски в законовата уредба.

Активно участие в дискусията взе актрисата Десислава Бакърджиева. Тя сподели преките си впечатления от работата си с множество жени, пострадали от домашното насилие и посочи, че още в училище децата трябва да знаят какво е насилие и неговите форми.

Таня Георгиева, председател на БЧК Пловдив, заяви, че по темата е добре да се проведат анкети в училищата и да се анализират резултатите от тях. Веселина Ботева, Боряна Узунова и Надя Танева също подчертаха, че е изключително важно превенцията да започва още от училищна възраст.

Адвокатът Мишо Гръблев предложи да бъде създаден Постоянен съвет за превенция на домашното насилие, който да се събира периодично и в него да участват представители на институции, неправителствени организации и обществени личности.

Участниците в кръглата маса подкрепиха идеята и се обединиха около предложението за изнасяне на съвместни открити уроци в училищата за превенция на насилието.

Форумът се проведе по време на 16-те дни на активност срещу домашното насилие. Те започнаха на 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жените и продължават до 10 декември – Международен ден на човешките права.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив