Избори 2024

Водещи новини

Пловдив ще плаща вече 432 000 лв., вместо 120 000 лв. на година за разсадника на Гергов

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Цар Симеоновата градина - цветя от разсадника

Мнозинството в ОбС на Пловдив гласува увеличение на наема от 120 хил. лева за година на 432 000 лева за Разсадника, собственост на дружеството „Пълдин туринвест“, представлявано от Георги Гергов.

Против бяха от групата на „Съюз за Пловдив“. Директорът на ОП „Градини и паркове“  Веселин Козарев, който е от партията, отказва повече от една година да подпише договора с дружеството, заради цената, която е много по-висока в сравнение с наемите на свободния пазар.

Първоначално наемът е 1000 лв. на година, но през 2017 г. е подписан договор с Гергов за нов наем, който скача на 10 000 лв. на месец. От пролета на миналата година започва и сагата между Гергов, ОП „Градини и паркове“ и Община Пловдив. През май  2022 г. „Пълдин туринвест“ депозира искане за многократно по-висок наем в размер на 56 400 с ДДС на месец.

Общинският съвет прие рекорден за Пловдив бюджет за 2023 г.

От обявите за наем на земеделска земя в близост до Пловдив се вижда, че 20 дка четвърта категория на Карловско шосе се предлага за 15 000 лв. годишно. Според тази тарифа на свободния пазар Община Пловдив би плащала за 80 дка 60 000 лв. наем на година, а не огромната сума от 432 000 лв.

„Отново сме изправени пред казус, възникнал  вследствие на учреденото в миналото дружество „Пълдин туринвест“ с мажоритарен собственик Георги Гергов, когато Пловдив се разделя с ценни имоти. Един от тях е разсадникът с площ 263 дка., апортиран в капитала на дружеството, в резултат на което се стига до парадокс – пловдивчани трябва да плащаме наем за ползването на собствения ни имот“, обясни лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Разсадникът е от голямо значение за града, тъй като „Градини и паркове“ отглеждат дървета, храсти и цветя. Миналата година, например, в града са засадени от там близо 1 млн. цветя, 13 000 храсти и 1400 дървета.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив