Избори 2024

Водещи новини

Общинският съвет прие рекорден за Пловдив бюджет за 2023 г.

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общински съвет - Пловдив
Снимка: общински съвет - Пловдив

Спочти пълно мнозинство ОбС на Пловдив гласува временния бюджет на общината, до приемането на държавния бюджет. Сумата е с 20% повече от миналогодишната финансова рамка на града. Така предложения разчет, изготвен от екипа на Здравко Димитров, не беше подкрепен само от 5-ма съветници – групата на ДБ, които се въздържаха и независимият Слави Георгиев, който гласува „против“.

Според ДБ, това е бюджет на „много пари и никакви реформаторски политики“, а според Георгиев – предложеният разчет е „кух“.

Както Дарик вече ви съобщи, с малко над 630 млн. лв. се очаква да разполага Пловдив за настоящата година. Най-голямото финансово перо от бюджета е за образование – 228 милиона лева, следват държавни и местни дейности, здравеопазване и социална политика. За капиталови разходи са заделени близо 160 милиона лева. Предвижда се с парите да се довършат започнатите инфраструктурни обекти.

Общинските съветници на ДБ няма да подкрепят предложения от кмета бюджет за 2023 г.

Ще се работи по Голямоконарско шосе, ремонтите на улиците в „Западен“, на ул. „Даме Груев“, детските градини и стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“. Съветниците приеха издаване на запис на заповед за 17 милиона лева на строителя на „Колежа“ Илиан Филипов, които ще му бъдат изплатени през 2024 и 2025 година. Дотогава той ще вложи лични средства в изграждането на съоръжението. Бяха отпуснати и още 6,2 милиона лева за покривна конструкция  на стадион „Христо Ботев“.

През тази година предстои да бъде даден старт на изграждането на новия басейн „Младост“, ще се пристъпи и към закупуване на зала „Строител“.

Бюджетът на „Чистота“ възлиза на 35 млн. лв., за култура се заделят близо 7,5 млн. лв., за „Градини и паркове“ – 13 млн. лв. и 28 млн. лв. за „Организация и контрол на транспорта“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив