Избори 2024

Водещи новини

Общинските съветници на ДБ няма да подкрепят предложения от кмета бюджет за 2023 г.

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Общински съветници - Демократична България
Снимка: Дарик / Искра Койчева

Групата съветници от ДБ в ОбС на Пловдив няма да подкрепи така предложения от кмета Здравко Димитров и екипа му бюджет на общината за 2023 г., съобщиха от партията. Финансовата рамка ще бъде гласувана на днешната сесия на местния парламент.

„Изводите, които прозират ясно зад уж „тежките“ финансови разчети на екипа на Здравко Димитров всъщност значат само и единствено това – „отиваме си, след нас потоп“. Така предложените цифри по нищо не се различават от миналогодишния бюджет на Пловдив – много пари и никакви реформаторски политики“, категорични са Владимир Славенски, Веселина Александрова, Добромира Костова и Веселка Христамян.

По думите им, в Бюджет 2023 не е отразен огромният риск от индексация по вече започнати проекти и община Пловдив ще бъде поставена в изключително затруднена финансова ситуация, ако изпълнителите поискат допълнителни суми.

Подробният прочит на финансовата рамка показва още, че приходите леко се увеличават, но не поради по-добра събираемост, а поради по-високите такси.

В капиталовата програма има точки, като например придобиването на зала “Строител”, които могат да бъдат прехвърлени за велоалеи, нови паркове или отчуждаване на терени, твърдят още от ДБ.

Съветниците посочват още, че предвидените по 1 млн. лв. за районните кметства са крайно недостатъчни за подобряването на качеството на живот на хората.

Критиките на ДБ са насочени и към липсата, според тях, на оптимизиране на администрацията и осигуряване на качеството на работата на общинските предприятия.

Големият проблем на Пловдив – транспорта, явно и тази година няма да намери разрешение. Като имитация на дейност определят съветниците от ДБ  новото общинско предприятие „Екобус“, което се очаква да стартира същинска работа едва през 2025 година.

Съветниците предупреждават, че с така предложения бюджет Община Пловдив ще бъде в критично положение точно около местните избори в края на октомври тази година.

„Това е бюджет на тежкото наследство не само на кмет и компания, но и на 12 – годишното управление на ГЕРБ в Пловдив“, завършват групата съветници от ДБ Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив