Окръжният съд отсъди в полза на Гергов за апорта на варненските акции в Панаира

Окръжен съд Пловдив постанови, че в решението от 19 декември на Общинския съвет на града за Панаира, 1-ва и 3-та точка, с които местният парламент не дава съгласие за апорта на варненските акции, са неистински. Това съобщи председателят на групата на ДБ в ОбС Веселина Александрова. Причината за съдебното решение е приемането на магистратите, че на сесията не са били изчетени и трите точки на предложението и в сила остава само 2-рата точка на алтернативното местно БСП – за упълномощаването на общинския представител да гласува „за“ апорта на варненските акции. „На това основание губим делото на тази инстанция. Това решение, ако се потвърди и на следващи инстанции, ще е прецедент, според който неистински ще излязат всички решения на Общински съвет Пловдив, защото никога не се четат предложенията, те са си част от публичните материали към всяка точка от дневния ред“, коментира адвокат Александрова. Припомням, че с гласовете на ГЕРБ и групата на „Автентична лява БСП“, през декември Общинският съвет на Пловдив прие апорта на варненските акции на Панаира в „Пълдин Туринвест“. Това позволява на бизнесмена Георги Гергов да придобие над 79% от капитала на дружеството и да стане мажоритарен собственик на Международното пловдивско изложение. Решението предизвика сериозното недоволство на част […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Международен панаир Пловдив
Снимка: Международен панаир Пловдив

Окръжен съд Пловдив постанови, че в решението от 19 декември на Общинския съвет на града за Панаира, 1-ва и 3-та точка, с които местният парламент не дава съгласие за апорта на варненските акции, са неистински. Това съобщи председателят на групата на ДБ в ОбС Веселина Александрова.

Причината за съдебното решение е приемането на магистратите, че на сесията не са били изчетени и трите точки на предложението и в сила остава само 2-рата точка на алтернативното местно БСП – за упълномощаването на общинския представител да гласува „за“ апорта на варненските акции.

„На това основание губим делото на тази инстанция. Това решение, ако се потвърди и на следващи инстанции, ще е прецедент, според който неистински ще излязат всички решения на Общински съвет Пловдив, защото никога не се четат предложенията, те са си част от публичните материали към всяка точка от дневния ред“, коментира адвокат Александрова.

Припомням, че с гласовете на ГЕРБ и групата на „Автентична лява БСП“, през декември Общинският съвет на Пловдив прие апорта на варненските акции на Панаира в „Пълдин Туринвест“. Това позволява на бизнесмена Георги Гергов да придобие над 79% от капитала на дружеството и да стане мажоритарен собственик на Международното пловдивско изложение.

Решението предизвика сериозното недоволство на част от съветниците и на присъстващите на сесията протестиращи граждани.

Веднага след това местният парламент одобри кметът на града да упражни блокираща квота на общината в сделката и му възложи да оспори пред съда решенията на „Пълдин Туринвест“ за приемане на варненските акции.

При  увеличаване на капитала на Гергов в дружеството ще се намали участието на Община Пловдив в качеството й  на акционер  – от 25 % на 22.9 % и така за съдбата на Панаира могат да се вземат еднолични решения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини