Избори 2024

Водещи новини

Веселина Александрова: Прокуратурата трябва да се самосезира заради действията на Здравко Димитров

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Веселина Александрова
Снимка: Фейсбук / Веселина Александрова

Прокуратурата трябва да се самосезира заради действията на Здравко Димитров във връзка с обществената поръчка за почистването на река Марица. Това заяви в Обзорната програма на Дарик Пловдив общинският съветник от „Демократична България“ адвокат Веселина Александрова.

В сряда на извънредна пресконференция съветниците от „Демократична България“ в местния парламент поискаха оставката на кмета на Пловдив.

„За втори път в рамките на година и половина Димитров прави опит да заобиколи закона, да елиминира конкуренцията и да възложи директно поръчката за почистване коритото на река Марица на фирма ПИМК“, обясниха те.

Предишната поръчка, обявена на 16 април, 2021-година, беше на стойност 6 милиона лева, а новата е за 1,5 милиона лева. След обявяването на първата поръчка съветниците сигнализираха Агенцията за обществени поръчки и от там спряха процедурата със становище, че за да използва директно възлагане кметът на Пловдив не трябва да е бездействал, а той е бездействал и затова мотивът „неотложност“ е недоказан.

„На 12 май Община Пловдив прекрати процедурата и обяви, че ще пусне нова поръчка със същия предмет, като всеки ще може да участва. След 13 месеца, такава поръчка не е обявена. Пуска се процедура за обследване на коритото на Марица и даване на препоръки. 6 участника дават предложения да обследват, но поръчката и до днес стои, без да са отворени ценовите оферти“, обясни още Веселина Александрова.

„За да пуснат и втората поръчка чрез директно възлагане, при това отново на същата фирма, от местната управа на 30 септември, тази година, без никакво официално оповестяване и без никой да подозира, обявяват частично бедствено положение със срок на действие – 7 дни. За бедственото положение става ясно само от заповед, която е част от документацията по поръчката.  Мотивът отново е неотложност и обявеното частично бедствено приключва със сключването на договора с ПИМК, а не с изтичането на времето от 90 дни за почистването на Марица“, подчерта тя.

„Действията на кмета уверено го водят към прокуратурата. Законът ясно казва, че за да се ползва директно възлагане с мотив неотложност, то тази неотложност трябва да е непредвидимо събитие и то да не е резултат от действия или бездействия на възложителя. Именно бездействието на Здравко Димитров води града до бедствие и вместо да опази пловдивчани, година и половина умува каква хитрост да приложи, за да облагодетелства конкретно ПИМК“, каза още в обзорната програма на Дарик Веселина Александрова. Доколко заповедта за частичното бедствено положение е с вярно съдържание или не, трябва да провери Прокуратурата, още повече че зам.-кметът Анести Тимчев публично призна, че „тази заповед е създадена, за да се заобиколи Закона, защото бюрокрацията при обществени поръчки била голяма“, коментира Веселина Александрова.

„Това, което прави Димитров, е буквално като ученик, който се снабдява с извинителна бележка, за да не присъства на училище. Но ако тогава последствията са само за този ученик, то тук последствията са за целия град. Това е недопустимо“, каза още съветничката.

В ефира на Дарик адвокат Веселина Александрова коментира и казуса с пловдивския панаир.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив