Здравко Димитров обяви частично бедствено положение, заради състоянието на река Марица

Спешна обществена поръчка за почистването на Марица на стойност 1,5 милиона лева е обявила Община Пловдив. За целта кметът Здравко Димитров обяви частично бедствено положение, заради състоянието на реката. Процедурата е обявена без договаряне и се възлага директно на голяма транспортна и строителна фирма в Пловдив. В мотивите е записано, че предмет на обществената поръчка е предприемане на неотложни действия с цел превенция от наводнения. Комисия, назначена на 15 септември тази година е установила наличие на компрометирани участъци на съществуващите подпорни стени по двата бряга на Марица на територията на Пловдив и наличие на дървесни видове, които не позволяват безпрепятствено провеждане на високи води. Заради спешността на процедурата от ДБ Пловдив са насрочили за утре извънредна пресконференция. Съветниците от партията вече спряха със сигнал до Агенцията по обществени поръчки обявената миналата пролет, отново чрез директно възлагане, процедура за почистването на реката. Тя беше на стойност 5 милиона лева и в мотивите й беше записано, че е по „неотложност“, защото приливната вълна застрашава пловдивчани и може да настъпи „трансгранична екологична катастрофа“. „Веднага след това зам.-кметът Величко Родопски обяви, че ще проведат нова поръчка, която да е открита, за да може в нея да участва всяко заинтересовано лице. Година и половина обаче това не […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
река Марица - почистване
Снимка: Pixabay

Спешна обществена поръчка за почистването на Марица на стойност 1,5 милиона лева е обявила Община Пловдив. За целта кметът Здравко Димитров обяви частично бедствено положение, заради състоянието на реката.

Процедурата е обявена без договаряне и се възлага директно на голяма транспортна и строителна фирма в Пловдив. В мотивите е записано, че предмет на обществената поръчка е предприемане на неотложни действия с цел превенция от наводнения.

Комисия, назначена на 15 септември тази година е установила наличие на компрометирани участъци на съществуващите подпорни стени по двата бряга на Марица на територията на Пловдив и наличие на дървесни видове, които не позволяват безпрепятствено провеждане на високи води.

Заради спешността на процедурата от ДБ Пловдив са насрочили за утре извънредна пресконференция. Съветниците от партията вече спряха със сигнал до Агенцията по обществени поръчки обявената миналата пролет, отново чрез директно възлагане, процедура за почистването на реката. Тя беше на стойност 5 милиона лева и в мотивите й беше записано, че е по „неотложност“, защото приливната вълна застрашава пловдивчани и може да настъпи „трансгранична екологична катастрофа“.

„Веднага след това зам.-кметът Величко Родопски обяви, че ще проведат нова поръчка, която да е открита, за да може в нея да участва всяко заинтересовано лице. Година и половина обаче това не се случва и отново се обявява процедура без договаряне, и то на една и съща фирма“, коментира пред Дарик общинският съветник от ДБ адвокат Веселина Александрова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

Харесайте Facebook страницата ни