Избори 2024

Водещи новини

Откриха изложбата „Спасете почвата“ в Цар Симеоновата градина

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Спасете почвата
Снимка: Община Пловдив

Представители на движение „Спасете почвата“ и зам.-кметът по екология Анести Тимчев днес официално откриха изложбата „Спасете почвата“. Пловдивчани и гостите на града могат да я разгледат до 18 септември в Цар Симеоновата градина, непосредствено до фонтана „Деметра“.

„В голяма степен въздействието на човешките дейности върху природата е пагубно – особено на фона на случващите се климатични изменения. Почвата е един от най-важните природни ресурси и грижата за планетата започва от него. С тази изложба целим да покажем, че в рамките на няколко десетилетия плодородието на почвата може да изчезне и ние спешно трябва да се погрижим за нея“, споделят организаторите.

По данни на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването до 2050 г. 90 % от почвите на Земята може да деградират, ако не се предприемат действия сега.

Зам.-кметът Анести Тимчев сподели, че в новата програма „Околна среда“ се предвижда специален раздел за почвата, който ще предоставя информация за нейната грижа на гражданите. Той допълни, че предстои и разширение на компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци в Пловдив с внедряването на опаковъчна машина, за да може компост да се предлага на фирми и граждани.

Плакатите в изложбата съдържат цитати от утвърдени български учени и организации в подкрепа на “Спасете почвата“. Организаторите споделят, че в продължение на инициативата ще бъде издадена и специална книжка за деца, която по лесен и забавен начин да ги учи как да се погрижат за почвата. Предвижда се тя да бъде разпространявана по училища и детски градини.

Повече информация за движение „Спасете почвата“:

“Спасете почвата” е движение, подкрепяно от Организацията на обединените нации и Световната продоволствена програма, което цели разрешаване на глобалната криза, произтичаща от деградацията на почвата, и оказване на подкрепа на правителствата при прилагането на конкретни промени в законодателствата, насочени към здравето на почвата.

  • 74 държави са изразили подкрепа за движението и мерките в полза на здравето на почвата;
  • 8 държави са подписали меморандум за разбирателство със “Спасете почвата”;
  • 3,9 милиарда души са изразили подкрепа за “Спасете почвата”;
  • Десетки хиляди хора присъстваха на препълнените събития на “Спасете почвата” в цяла Европа през последните месеци.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив