Днес е двоен празник за Пловдив – Съединението на България и празника на града

Днешният 6-и септември е двоен празник за пловдивчани, защото освен Съединението на България, отбелязваме и празника на града. Традиционно честванията за обединението на Княжество България и Източна Румелия в Пловдив започва с молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Още в 9:00 часа в град Съединение стартира традиционният маратон, който продължава до едноименния площад в града под тепетата. Празничната програма продължава с ритуали по полагане на венци и цветя пред паметника на Гавраил Кръстевич в двора на Катедралния храм „Света Богородица“, пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. В 12,30 часа в Историческия музей на града на тепетата ще бъдат връчени отличията „Почетен гражданин на град Пловдив“ на журналистите Евгений Тодоров и Нери Терзиева, удостоена със званието посмъртно. Ще бъдат показани безплатно и експозициите на музея „Съединение на България от 1885 г.“ и „Българско Възраждане“. Столицата на Съединението почита големия национален празник и с възстановка на великото за България историческо събитие. Мъже, жени и деца ще участват в представлението на комитет „Родолюбие“ от 19 часа вечерта на площад „Централен“ пред Военния клуб, където ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението. Тържествената заря-проверка по повод 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“, […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Паметника на Съединението в Пловдив
Снимка: Дарик

Днешният 6-и септември е двоен празник за пловдивчани, защото освен Съединението на България, отбелязваме и празника на града.

Традиционно честванията за обединението на Княжество България и Източна Румелия в Пловдив започва с молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Още в 9:00 часа в град Съединение стартира традиционният маратон, който продължава до едноименния площад в града под тепетата.

Празничната програма продължава с ритуали по полагане на венци и цветя пред паметника на Гавраил Кръстевич в двора на Катедралния храм „Света Богородица“, пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

В 12,30 часа в Историческия музей на града на тепетата ще бъдат връчени отличията „Почетен гражданин на град Пловдив“ на журналистите Евгений Тодоров и Нери Терзиева, удостоена със званието посмъртно. Ще бъдат показани безплатно и експозициите на музея „Съединение на България от 1885 г.“ и „Българско Възраждане“.

Столицата на Съединението почита големия национален празник и с възстановка на великото за България историческо събитие. Мъже, жени и деца ще участват в представлението на комитет „Родолюбие“ от 19 часа вечерта на площад „Централен“ пред Военния клуб, където ще бъде прочетена и прокламацията за Съединението.

Тържествената заря-проверка по повод 137-та годишнина от Съединението на България и Празника на Пловдив ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“, където президентът Румен Радев и кметът Здравко Димитров ще произнесат слова. На церемонията ще присъства и министърът на отбраната Димитър Стоянов. В кулминацията на честванията ще вземат участие представителни блокове от гарнизона и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили под командването на командира на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизон „Пловдив“ генерал – майор Явор Матеев. На изградените контролно-пропускателни пунктове в района на площада служителите на реда ще извършват щателни проверки на посетителите. Няма да бъдат допускани лица под въздействието на алкохол или наркотици, и такива, които носят оръжие или други опасни предмети.

За времето от 16.00 ч. до 22.30 ч. се въвежда забрана за използването на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната на честванията.

Освен затварянето на бул. „Шести септември” – от 17:00 до приключване на честванията – от 9 часа сутринта поетапно или изцяло ще се спира движението на пътни превозни средства по маршрута на Международния мемориален маратон.

В Деня на Съединението паркирането в Синя зона ще е безплатно.

Празничен концерт очаква пловдивчани и гостите на града на площад „Стефан Стамболов“.

Приветствие на кмета на Пловдив Здравко Димитров

Уважаеми съграждани,

Днес, когато тържествено отбелязваме 137-ата годишнина от Съединението на България, ние, пловдивчани, си спомняме с гордост датата 6 септември 1885 г.

Непримиримостта и желанието за свобода на нашите предци ражда идеята за противопоставяне на Берлинския договор, който изкуствено разделя българския народ.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е паметна дата в най-новата ни история. То е и причина да си припомняме, че само когато сме били заедно като народ, сме преодолявали превратностите на историята.

Националното обединение е повод днес, от дистанцията на времето, да търсим решения на политическите въпроси за бъдещето на страната ни.

Днес е празникът на нашия хилядолетен град. Нека се гордеем, че с общи сили успяваме да съхраним историята му и да го правим все по-добро място за нашите деца.

Честит празник, пловдивчани!

Честит празник, сънародници!

Здравко Димитров

Кмет на Община Пловдив

Приветствие на инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

Уважаеми съграждани,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 6 септември – Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е повод за гордост за пловдивчани. Нашият хилядолетен град доказа себе си като достойната сцена на този безпрецедентен акт. Пловдив и пловдивчани показаха силата на българския дух, обединявайки се в името на Отечеството. Те бяха водени единствено и само от идеята за национално обединение, доказвайки по категоричен начин, че съединението прави силата.

На този ден цял един народ застана като един и защити своето изконно право за обединение, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще. Преди 137 години нашите предци не се поколебаха да отдадат себе си на Родината без корист и отказвайки се от личното си благополучие. Те имаха вярата в себе си, която ги водеше по пътя на това родолюбиво дело и поставиха достойния венец на възрожденския устрем на поколения българи за свобода и обединение на Отечеството.

Без съмнение 6 септември 1885г. е символът на националното ни самочувствие. Изтеклите 137 години промениха нас и нашата Родина, но никога не заличиха този величествен акт от родовата ни памет. Дългът ни зове да помним саможертвата на прадедите ни и техният подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения.

Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК !
инж. Александър Държиков
Председател на Общински съвет Пловдив

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини