Избори 2024

Водещи новини

Румен Радев в Пловдив: Само единни сме оцелявали и само единни сме побеждавали

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Румен Радев - Съединението на България
Снимка: Румен Радев

„Навръх Съединението нека си спомним, че само единни сме оцелявали и само единни сме побеждавали“. Това заяви президентът Румен Радев, който в Пловдив участва в тържествената заря проверка по случай 137 години от обявяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, предаде БГНЕС.

„През септември 1885 година, само на седмата година от свободата си народът ни зачеркна несправедливите граници, натрапени от великите сили и обяви Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Този дързък, но премислен акт на нашите предци е пример за историческа отговорност и творчество, защото дейците на Съединението творяха безкръвна история, сбъдвайки въжделенията на милиони българи. Те отвориха вратата пред Родината за епоха на невиждан материален и духовен възход, който за съжаление просъществува кратко, но доказа потенциала ни като народ и превърна България във фактор на Балканите“, каза президентът Румен Радев.

Държавният глава подчерта, че Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха винаги е бил и ще бъде в единението.

„Политическите бесове и егоизмът, класови, партийни, ерозират устоите на нацията. Етиката е в основата на успеха и провала на всяко общество“, отбеляза Румен Радев.

Той припомни, че днес в Европа отново бушува война, надигат се старите демони на шовинизма и ксенофобията.

„Скъпите ресурси, миграцията и климатичните промени са другите стихии, които вече изпитваме на гърба си. Само на километри от тук бедстват хиляди наши сънародници, загубили домовете и поминъка си в наводнение“, каза Радев, визирайки трагедията в карловските села.

Държавният глава заяви, че в изпитанията ще оцелеят онези държави и народи, които осъзнаят общата си съдбата и отхвърлят заблудите на егоизма.

„Навръх Съединението нека си спомним, че само единни сме оцелявали и единни сме побеждавали. Силата ни като народ зависи от всеки от нас. Всеки българин трябва да усеща зад гърба си силата на държавата и подкрепата на всички останали. Поклон пред дейците на българското Съединение“, заяви Румен Радев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив