Избори 2024

Водещи новини

Здравко Димитров: От години темата за Тютюневия град не може да се реши

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Здравко Димитров
Снимка: Община Пловдив

„От години темата за Тютюневия град не може да се реши. Аз, моето семейство и пловдивчани сме свързани с това място. Всички ние искаме той да се превърне в притегателно и привлекателно място и това да стане законно. Никой в администрацията на общината не иска да нарушава закона“, каза пред медии днес кметът на Пловдив Здравко Димитров и изясни, че от години се бави документация, собствениците негодуват, складовете се рушат и така ескалира напрежението. Той зададе и риторично питане към Министерството на културата дали ще могат да реагират, ако някоя от опасните сгради застраши пряко живота на някой човек.

Реакцията на Община Пловдив е вследствие на предприетите действия по събаряне от собствениците на част от сградите в емблематичните за града на тепетата тютюневи складове. След посещение на министъра на културата Велислав Минеков на адресите на две от сградите, днес експерти от общинска администрация, ангажирани от години с казуса, изясниха подробности.

„С писма от 17 август от културното ведомство уведомиха общината, че сградата на бул. „Христо Ботев“ 51  не е паметник на културата и че предстои да се предприемат процедури по обявяването на такъв статут за нея заедно с още 12 такива в квартала“, съобщи арх. Пламена Андонова от отдел „Устройство на територията“ и допълни, че само със заповед на министъра на културата може една сграда да бъде обявена за паметник на културата, като след обявяването й следва и законоустановеният ред за обжалване.

Повече от 5 години Община Пловдив чака от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да изготви правила за т.нар. Тютюнев град. Чрез тях ще се регламентира общата визия и начинът на стопанисване на сградния фонд. За целта експертите по устройство на територията от общината са съдействали активно през годините на колегите си от културното ведомство. Архитект Андонова поясни, че с колегите й са съдействали на комисии за огледи на място, като за последната една година е имало две такива. „На всички е ясно, че в момента няма действащи режими и това затруднява изключително работата. Преди повече от 10 години в този квартал има изготвени градоустройствени планове и разработки, които са за застрояване в голяма част от имотите. Те са действащи и към момента. Въз основа на тях реално собствениците предприемат действия по събаряне. Община Пловдив няма законови основания да отказва на собственици да прилагат План за безопасност и здраве, на базата на който се извършва събарянето“, каза още тя.

Предстои кметът Здравко Димитров да направи среща със собствениците от Тютюневия град, на която да се коментират инвестиционните им планове и да се обединят усилията за съхраняване на културното наследство в квартала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив