Избори 2024

Водещи новини

Протест срещу разрушаването на поредния бивш тютюнев склад организират в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Тютюнев склад - Пловдив
Снимка: Уикипедия

Протест срещу разрушаването на поредния бивш тютюнев склад организират в Пловдив. Сградата се намира на бул. Христо Ботев“ №51-53 и е един от най-запазените тютюневи складове с фасада към булеварда, непосредствено до Бетонния мост, алармират в социалните мрежи от ДБ Пловдив. Вече се свалят керемидите от покрива, а според информационната табела на обекта планираната продължителност на разрушаването е 60 календарни дни.

Сградата не е единичен паметник на културата, но попада в обхвата на културно-историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”.

Съгласно предварителната оценка на обекта, изготвена от НИНКН, складът има необходимите качества и предложението е да бъде деклариран като единична недвижима културна ценност от местно значение. Следва само одобрението на министъра на културата. Според съветниците на ДБ Пловдив е въпрос на дни това да се случи и разрушаването  на сградата точно сега е подозрително, още повече че Община Пловдив  уведомена за процедурата от НИНКН още на 5 ноември, миналата година.

Протестът срещу разрушаването на 100-годишния красив тютюнев склад е насрочен за 12:00 часа пред самата сграда.

Преди години жива верига спря тоталното разрушаване на един от бившите складове в Пловдив на ул. „Одрин“ 8, който трябваше да се превърне в модерен хотел, а след това, през 2016 година, изгоряха и три склада на ул. „Иван Вазов“, а за палежа беше обвинен и осъден клошар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив