Избори 2024

Водещи новини

От днес работи два пъти повече техника в селата Слатина, Богдан и Каравелово

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
село Слатина - наводнение
Снимка: БНТ

В най-тежко пострадалите от наводненията села в Карловско от днес работи два пъти повече техника, спрямо предходните дни. Имаме допълнително включване и на доброволци, които помагат на армията за разчистването на домовете и улиците, за укрепване на дигите и за обезопасяване на критичната инфраструктура“. Това съобщи областният управител на област Пловдив Ангел Стоев на брифинг в едно от най-пострадалите от наводненията села – Слатина.

По последните данни вчера на терен е имало 31 тежки машини, днес те са вече 69. В село Каравелово вече работят 10 фадроми, 12 самосвала, 6 верижни багера, 2 камиона с щипка, 60 доброволци и 60 войника с 5 резачки. В село Богдан на терен действат 10 фадроми, 1 верижен трактор, 5 самосвала, 4 верижни багера, 1 камион с щипка, 20 доброволци, 93 войници с още 1 багер и 4 резачки. В Слатина днес по разчистването са ангажирани 5 багера, 2 фадроми, 8 самосвала, 2 камиона с щипки, 40 войника, които разполагат с четири резачки, 10 горски работника с резачки и 25 доброволци също помагат. Техниката, която се предоставя от Браншовата камара „Пътища“, също се насочва към с. Слатина.

По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ пътностроителните фирми са осигурили 15 самосвала, 6 комбинирани багера, включват се и 40 доброволци от администрацията на АПИ и от „Автомагистрали“ ЕАД. Очаква се още тежка техника от частни фирми. От вчера на терен работи техника на Горското стопанство в Смолян – 2 камиона с щипки и два багера, „Напоителни системи“ – Сливен са предоставили мощен багер, който вече работи по възстановяването на дигата край Трилистник.

Областният управител обясни, че 50 метра от дигата са отнесени от придошлите води и сега се възстановяват, за да бъдe предотвратено ново преливане. По данни на кмета на Карлово Емил Кабаиванов всички бедстващи хора са подслонени. За тях са готвят ежедневно 300 порции храна, които им се раздават по местата, където са настанени. На този етап е осигурена вода – 300 000 бутилки от 1.5 литра, но ще е необходима още, защото редица населени места продължават да са без вода или, ако има, тя не е годна за пиене. От днес работят и двете комисии, които описват щетите, нанесени на къщите и инфраструктурата на населените места.

Бих искал да помоля за малко търпение хората от пострадалите населени места. По предварителни разчети ще са ни необходими поне две седмици, за да можем да разчистим пораженията“, апелира областният управител. По предварителни разчети водата е довлякла над 10 000 куб. м земна маса, още толкова дървета, някои направо с корените. Цялата тази маса трябва да бъде разчистена и извозена, дърветата – извлечени и нарязани. „Колкото и сили да средоточим – техника и хора, ще ни е необходимо време“, обясни Ангел Стоев.

Той заяви, че всеки доброволен труд ще бъде подкрепа, защото има много работа, за да бъдат почистени и обновени жилищата на пострадалите. Ангел Стоев отново благодари чрез ген. Деян Дешков на стотиците бойци от 61-ва Стрямска бригада, които от първия час са на мястото бедствието и участват в спасителните и възстановителните операции.

Водоснабдяването остава проблем, въпреки че екипите на ВиК работят денонощно. Приоритетно се работи за преодоляване на авариите в Сопот и Карлово, които вече четвърти ден са без вода. По разпореждане на областния управител е изпратена допълнително техника, която да помага на ВиК. „Дори и да потече вода в чешмите, тя не бива да се пие, докато не мине през две проби и не се оповести официално, че е годна за пиене“, подчерта областният управител.

По данни на ОД на МВР до този момент няма сигнали за посегателство на наводнените домове от страна на крадци. Селищата се охраняват денонощно от патрули на РПУ-Карлово, подпомогнати от Пловдив. Силите на МВР са насочени към селата Каравелово, Богдан, Слатина, Христо Даново, Розино и Столетово.

През тъмната част на деня пренасочваме 4 патрула, които да подпомагат не само за охрана на обществения ред, а и за автомобилния транспорт, който трябва да мине през разрушените мостове, за да се предотвратят инциденти“, обясни началникът на отдел „Охранителна Полиция”- Пловдив главен комисар Костадин Костов, който се включи в пресконференцията в Слатина. Той благодари от името на пловдивската дирекция на служителите от районното управление на Карлово, които от първия момент са проявили съпричастност и са взели активно участие в спасителни работи и в подпомагане на местното население.

Междувременно мобилна група от звеното „Български документи за самоличност” към РУ-Карлово започва посещения в селата Слатина, Богдан и Каравелово, които най-сериозно са засегнати от наводненията през последните дни. Организацията е създадена от ръководството на областната дирекция на МВР,  а целта е да бъдат улеснени максимално всички местни жители, чиито лични карти са унищожени заедно с имуществото им.

Преносимата биометрична станция ще се използва в съответните кметства, от където предварително следва да бъдат предоставени списъци с желаещите да се възползват от тази възможност.  Изготвените вече лични документи също ще бъдат предоставени на място, срещу личен подпис.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив