Избори 2024

Водещи новини

Пациент осъди болница в Пловдив за 25 000 лв., след като се оказа, че е излъган

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Операция - лекари
Снимка: Pixaby

Пациент с карцином на простата осъди болница „Св. Мина“ в Пловдив за 25 000 лв. обезщетение, след като се оказва, че на практика е излъган, че туморът му е отстранен, пише „Сега“.

Тъй като пациентът не получава качествено лечение на раковото си заболяване навреме, то прогресира и се стига до тежко лъчелечение.

За случая разказва адвокатът на пострадалия. Искът на клиента й е за 50 000 лв., но съдия от Окръжния съд в Пловдив решава той да бъде 25 000 лева. „доколкото не се доказват трайни увреждания на общото състояние на ищеца или сериозни промени в психическото му здраве“. Нейното решение не е обжалвано и вече е в сила. Болницата дължи обезщетението за лекарската грешка с лихвите от април 2019 г., когато е извършена операцията, до момента на плащането.“

Историята му накратко е следната: Той постъпва в болницата, за да бъде опериран от рак на простатата. Лечебното заведение няма право да извършва операции на простата, защото не разполага с екипа, изискван от медицинския стандарт.

Вместо да уведомят пациента, лекарите пристъпват към операцията, като отчитат към здравната каса, че са оперирали чревна непроходимост. В медицинските документи вписват, че са извадили и простатата на пациента, както и открития карцином. При тези данни, които били отразени и в епикризата, не е било предприето последващо лечение на заболяването.

Установява се, че пациентът е излъган и органът му е бил само отчасти отстранен, а ракът продължава да си се развива. След множество изследвания се оказва, че повторна операция не е възможна и пациентът преживява лъчелечение, като до края на живота си ще бъде и на хормонално лечение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив