Избори 2024

Водещи новини

Ангел Стоев: Огромното количество дъжд и скъсаната дига са причините за наводненията в Карловско

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Ангел Стоев
Снимка: областна администрация

Бедствието в райна на Карловско и пловдивските села​ ​се дължи на огромното количество дъжд​.​ Това заяви в обзорната седмична програма на Дарик Пловдив областният управител Ангел Стоев. Той уточни, че местните хора са обикаляли всички критични точки в планината​, заедно с разследващите и прокурорите​. По думите му тези екипи са установили, че няма незаконна сеч. Деретата и коритата са били почистени -​ показва анализът от проверката.

Бедствието се дължи на огромното количество валежи, които са били 200 литра на квадратен метър, съобщи още в ефира на Дарик Ангел Стоев. Няма инфраструктура, която да издържи на този проливен дъжд, а в случая причината за наводненията е и скъсана дига на река Стряма, за което са отговорни „Напоителни системи“, категоричен е областният управител на Пловдив.

Той допълни, че е задължително да се въведе и система за ранно предупреждение за оповестяване на населението. Факт е, че ​г​оляма част от хората отказаха да напуснат домовете си, по време на евакуацията, но за радост се размина без жертви, каза Ангел Стоев.

На трето място – според него – общините и държавата трябва да разполагат с екипи, които да реагират веднага в бедстващите места.

Община Пловдив трябва да отдели средства и хора, но това явно не е приоритет за кмета, защото все още нямам отговор от  Здравко Димитров, на когото изпратих специално писмо, уточни областният управител и допълни:

Моето предложение е следното: „Напоителни системи“ е държавно търговско дружество, в чиито отговорности влиза почистването на речните корита, отводняването и изграждането на диги. Те имат експертен и технически потенциал да извършват тази дейност. Трябва да им се вменят задължителни законови действия по превенция на бедствия, свързани с наводнения.

Това, според областният управтел на Пловдив Ангел Стоев, е една от първите стъпки, които трябва да предприеме новото узправление. Пред Дарик той съобщи, че е е разписал и график за проверка на всички язовири в областта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив