Избори 2024

Водещи новини

От ДБ предупреждават: Пловдив е на часове от окончателното губене на Панаира

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Демократична България - Пловдив

Пловдив е на часове от окончателното губене на Панаира, предупредиха от ДБ Пловдив, които днес отидоха в сградата на община Пловдив, за да получат отговор от градоначалника дали ще спре вписването на увеличението на капитала на „Пълдин Туринвест“ чрез апорта на варненските акции. Още вчера съветниците от партията предупредиха в официално искане до местната управа, че днес е последния срок, в който градоначалникът може да защити обществения интерес.

„Съмненията ни, че „пропускът“ на градоначалника своевременно да поиска спиране на вписването е умишлен, се потвърдиха още повече, когато се оказа, че няма да имаме среща и със заместника на кмета, както и с директора на Правния отдел на Община Пловдив, която била в болничен, заявиха днес съветниците след повече от час престой в двете сгради на общината.

„Много добре знаем, че следва кметът Здравко Димитров не само да обжалва решенията на Общото събрание на акционерите на дружеството, взети на 9 януари, но и да поиска спиране на вписването на варненските акции, както вече го направи преди месец и половина при същите обстоятелства. И това не е нужно да бъде записано изрично в решението на местния парламент, защото единственият начин да се защити обществения интерес е именно спиране на вписването на увеличения капитал“, коментира председателят на групата съветници на ДБ Веселина Александрова.

„Двете действия не са изключващи се, а вървят паралелно“, добави и Добромира Костова.

А Александрова онагледи ситуацията така:

„Това е същото като да караш с 200 км. в час в града, само защото полицаят не ти е казал изрично, че не можеш да шофираш с повече от 50 км., но всички знаем, че е недопустимо“.

По думите й, срамно е кметът на втория град по големина да се крие зад решението на местния парламент, а всъщност сам да подарява Панаира на Георги Гергов.

„Далече съм от мисълта, че юристите работещи в община Пловдив и обслужващи интересите на пловдивчани, не знаят че вписването всъщност на практика значи загуба на Панаира, защото то блокира всички последващи действия, които могат да доведат до преминаване на Панаира в частни ръце“,  коментира и Веселка Христамян.

„Оставаме със съмнението, че бездействието на кмета Здравко Димитров всъщност е в полза на Георги Гергов, което за нас е особено притеснително, подчерта и Владимир Славенски.

В оставащото време до края на деня от ДБ Пловдив ще търсят юридическа възможност за спиране на фаталното вписване.

Вчера от пресцентъра на общината на въпрос на медията ни заявиха, че грладоначалникът ще изпълни решението на Общинския съвет от 19 декември, което го задължава да поиска отмяна от съда за взетите решения на Общото събрание на „Пълдин Туринвест“ от 9 януари 2023 г. в законоустановеният срок за подаване на исковата молба към съда, който е 14 дневен от датата на провеждане на събранието.

Дали обаче Димитров има намерение да спре вписването на акциите, не става ясно от отговора му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив